Komentara: 17
Pregleda: 8060

Izgradnja vetroparkova biće najveća investicija u Srbiji

24.12.2019. u 09:15h
Izvor: Subotica.com
Skupština grada Subotice usvojila je juče Plan detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane „Maestrale Ring“ čime su se stekli svi preduslovi za najveću investiciju u našoj zemlji, vrednu čak 700 miliona evra.
Izgradnja vetroparkova biće najveća investicija u Srbiji

Vetroparkovi će se graditi na površini od oko 10.800 hektara što je otprilike 15 hiljada fudbalskih igrališta. Reč je o vetroparku nalik na onom koji je nedavno otvoren u Kovinu, ali skoro četiri puta jače snage. Kovinski vetropark može da proizvode 160 MW električne energije, dok bi onaj koji se sada planira pored Čantavira proizvodio 600 MW električne energije, što je dovoljno struje za pola miliona domaćinstava. 

Investitor je privredno društvo vetroelektrane „Maestrale Ring", čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo „Fintel Energija" koje pripada italijanskoj „Fintel Energija Group S.p.a.".

Gradska vlast podržava ovu investiciju i poručuje da će sve uraditi što je u njenoj nadležnosti.

- Izgradnja vetroelektrana dogovorena je na višem nivou vlasti, a na nama je da budemo efikasni i pripremimo sve što je neophodno da bi se ova investicija realizovala – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Opozicija je, pak, smatrala, da je vetropark preblizu naseljenom mestu, tačnije, samo hiljadu metara od prvih kuća. Takođe, negodovali su što će biti na plodnoj zemlji, umesto na nekoj goleti.

Čantavirci su, sa druge strane, pozdravili izgradnju vetroparkova u njihovom selu, koja bi trebalo da počne za otprilike dve godine. Iako su još u toku ispitivanja, investitor će plaćati zakup poljoprivrednicima na čijim njivama će nići vetroelektrane.

Kako je novinarima izjavio Mikloš Balaša, odbornika iz Čantavira, od od ovog posla će i imati koristi i njihov selo, kao i ceo grad.

- Izgradiće 75 kilometara puta posipanog kamenjem i to od postojećih letnjih puteva, tako da se neće morati asfaltirati. Te puteve će koristiti i poljoprivrednici i izvođači radova. Pored toga tu je i ušteda energije ali i ekonomska strana celog programa – smatra Balaša.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 8060
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.