Komentara: 39
Pregleda: 11622

Izbori u MZ (2011) - SVM pokazao zube

06.06.2011. u 10:32h
Izvor: Grad Subotica portal
Izbori u MZ (2011) - SVM pokazao zube

Rezultati juče održanih izbora za savete mesnih zajednica, su na političkoj sceni u Subotici doneli par iznenađenja. Ono što svakako nije iznenađenje i što se moglo očekivati je veliki uspeh SVMa, koji je kao najveća opoziciona stranaka u gradu zabeležila najbolji rezlutat.

Naime, po nezvaničnim rezultatima, SVM je na nivou grada Subotice dobio 7450 glasova podrške, dok je drugo plasirani DS dobio 5950 glasova.

Razlika od 1500 glasova više u korist SVMa je značajnija ako se uzme u obzir činjenica da je ta stranka imala čak 7 lista manje od DSa. Drugim rečima u 7 mesnih zajednica, građani nisu imali mogućnost zaokruživanja SMVa, pa su ili birali drugu opciju ili nisu ni izlazili na glasanje, što je u određenoj meri svakako smanjilo ukupan broj glasova ove stranke.

Kada bi smo ukupan broj glasova podelili sa brojem mesnih zajednica na kojima su stranke imale listu, dobio bi se sledeći rezultat:

Stranka Br. glasova Br MZ Broj glasova o MZ
SVM 7450 27 275,9
DS 5950 34 175
DSS 3647 32 113,96
SNS 1973 16 123,3
DSHV 1707 15 113,8
URS 1538 20 76,9

Iznenađenje ovih izbora je svakako prodor stranke koja u Subotici nikada nije imala neku značajniju podršku u biračkom telu. DSS, koji je do skupštine grada došao preko "Srpske liste", ostvario je dobar rezlutat, sa tendencijom daljeg rasta. Ovakav rezultat je očigledno posledica dobre organizacije unutar stranke, a potvrda da se ozbiljno radilo je čak 31 lista. Takođe, nije zanemarljiva činjenica da je DSS jedina stranaka u vlasti koja beleži rast podrške među građanima.

Dobar prodor zabaležila je i najmlađa stranaka u gradu, a radi se o Socijaldemokratskoj partiji Srbije (Rasim Ljajić), čiji je lider Dejan Antić za svega par meseci organizvao stranku, i postigao zavidan rezultat u mnogim mesnim zajdnicama na kojima su imali liste.

Glasanje po nacionalnom ključu

Ako bolje pogledate gore navedenu tabelu, možete zapaziti da od 6 stranaka, 4 predstavljaju nacionalne stranke, čiji su glasači pretežno pripadnici jedne od nacija Subotice. Samo DS i URS su građanske stranke za koje se ne glasa po nacionalnom ključu.

Građani bez izbora
Iako su po pravilu izobri za mesne zajednice slabo posećeni, ovoga puta je izlaznost bila nedovoljna uzimajući u obzir predizborne radnje koje su vodile sve stranke. Izori su došli u nezgodno vreme, svega pola godine pred gradske pa su se sve stranke potrudile da ostvare što bolji rezultat i izvedu maksimalan broj građana na biračka mesta. Činjenica da dve trećine građana nije našla svog kandidata na listama zabrinjava ali i opominje političare da njihova podrška i nije toliko velika koliko misle da jeste. Da li su ovi izbori pokazali da su gradu potrebni novi ljudi i nova opcija, vreme će pokazati.

Izvor: Grad Subotica portal
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 39
Pregleda: 11622
Povezane teme

Izbori za mesne zajednice

Izbori u Subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.