Komentara: 0
Pregleda: 2201

Izbor etnoloških filmova u Gradskom muzeju

27.01.2020. u 11:06h
Izvor: Subotica.com
Izbor filmova sa 18. Međunarodnog festivala etnološkog filma koji organizuje Etnografski muzej u Beogradu, publika će moći da pogleda u Gradskom muzeju Subotica, od 29. do 31. januara. Na programu će se naći filmovi iz Srbije, Hrvatske i Mađarske na temu "Mi i drugi".
Izbor etnoloških filmova u Gradskom muzeju

Za razliku od prethodnih godina, kada su publiku kroz izbor tematskih filmskih programa vodili na geografski udaljena mesta i među neobične kulturološke pojave i običaje, ovogodišnjim izborom filmova Gradski muzej Subotica usredsredio se na poznat teren - na "komšiluk". U pokušaju da prikažu šta sve danas može da bude tema vizuelne antropologije, odabrana filmska ostvarenja donose širok raspon od klasičnih dokumentarnih etnoloških filmova i svakodnevnih situacionih priča do savremenih parafraziranja narodnih bajki.

Program će otvoriti film "Braća iz Banata" (Srbija, 2018) reditelja Radovana Đerića u sredu, 29. januara, od 19 časova. Posle Drugog svetskog rata, u Banat su doseljeni kolonisti iz pasivnijih krajeva tadašnje Jugoslavije, a proces prilagođavanja starosedelaca na nove sugrađane išao je teže nego što se očekivalo. Doseljenici su sa sobom doneli svoj jezik, običaje, pravo, predanje i moralne norme koje su bile novina starosedeocima, što je uzrokovalo antagonizmom između ove dve grupe.

Nakon ovog, publika će biti u prilici da pogleda film "Repa" (Mađarska, 2018) reditelja Balaža Lenđela, koji donosi priču o Andreju, koji na svojoj zemlji u okolini Černobila otkriva džinovsku repu koju primećuju i istraživači u lokalnom atomskom reaktoru. Andrej im se surovo suprotstavlja da bi repu sačuvao za svoju siromašnu porodicu. 

Veče će zatvoriti film "Papirnati život" (Srbija, 2017) reditelja Zorana Tairovića, koji prati jedan dan romske porodice sakupljača sekundarnih sirovina, nastanjenih u naselju Crvena zvezda u Nišu. Prateći njihove aktivnosti, sakupljanje i razvrstavanje starog gvožđa i hartije, porodični ručak, kao i njihove svakodnevne razgovore, dobijamo sliku o načinu na koji preživljavaju i teškoćama koje imaju, ali i o složnoj porodici u kojoj vladaju solidarnost i topli međuljudski odnosi. Kroz razmišljanja glavnog junaka Đulijana, film se poigrava sa stereotipima o Romima, romskoj kulturi i "usudu".

Izbor etnoloških filmova u Gradskom muzeju

Druge večeri, u četvrtak, 30. januara, od 19 časova, publika će biti u prilici da pogleda film "Da mi Uskrs dođe" (Hrvatska, 2018) reditelja Davora Borića. U malom selu nedaleko od Orašja živi Marta Ivkić, udovica, majka troje dece, jedne kćeri i dva sina. Od brojne porodice, danas u Vidovicama živi samo Marta, radišna žena vedrog duha i dirljivog glasa, neguje stare običaje, svakodnevno odlazi na misu u crkvu Sv. Vida, druži se sa svojim susedima i vrlo lično proživljava život Vidovica, stradalih u nedavnom ratu, od Cvati do Uskrsa. 

U nastavku večeri, biće prikazan i film "Tako mi na Istoku" (Srbija, 2017) rediteljke Katarine Mutić koji pokušava da odgovori na pitanja koliko poznajemo udaljene krajeve Srbije i da li su istinite priče o čuvenoj vlaškoj magiji koja se povezuje sa Homoljskim planinama i homoljskim krajem. Desanka u filmu je vlaška vračara, a film prikazuje kako protiče dan jedne takve žene, kako sa njom žive njeni najbliži i da li rešava svoje probleme podjednako lako kao i tuđe. 

Poslednje veče, u petak, 31. januara, od 19 časova, otvoriće film "Moj vodič" (Mađarska, 2013) reditelja Barnabaša Tota, dirljiva priča o starijem bračnom paru tokom svakodnevne vožnje budimpeštanskim ulicama. O navikama, razmiricama i dosadi zbog jednoličnosti svakodnevnice, koja svojim nestankom na kraju postaje žal i nostalgija.

Festival će zatvoriti film "Teslin narod" (Srbija, 2018) reditelja Željka Mirkovića, koji predstavlja putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do danas. Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i Volta Bogdanića, trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Akademije nauka u Njujorku, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čija su imena utkana u istoriju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2201
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

festival etnološkog filma

filmska projekcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.