Komentara: 27
Pregleda: 9363
Foto

Izbegličke porodice dobile sredstva za izgradnju kuća 

11.06.2020. u 15:53h
Izvor: Subotica.com
Izbegličke porodice dobile sredstva za izgradnju kuća 

Uz pomoć pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, šest izbegličkih porodica iz našeg grada dobilo je bespovratna sredstva za izgradnju kuća.

- Kroz liniju subvencionisanja za stambeno zbrinjavanje izbegličkih porodica opredeljeno je 13 miliona dinara za građevinski materijal, a ovaj vid pomoći dobilo je 45 porodica širom Vojvodine - rekao je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade, prilikom uručivanja ugovora subotičkim porodicama. - Tokom prethodne četiri godine, Pokrajinska vlada je putem raznih vidova pomoći izbegličkoj i raseljenoj populaciji opredelila 360 miliona dinara, pre svega za stambeno zbrinjavanje, kroz programe kupovine seoskih kuća sa okućnicom, dodele pomoći u vidu građevinskog materijala, ali i kroz ekonomsko osnaživanje porodica. Od 2011. godine, Pokrajinska vlada sprovodi program jednokratne finansijske pomoći najboljim srednjoškolcima iz izbegličkih porodica, a od 2018. pokrenuli smo liniju jednokratne pomoći najboljim studentima iz izbegličkih porodica i svake godine 100 najboljih studenata i srednjoškolaca dobije pomoć koja im je veoma značajna.

Izbegličke porodice dobile sredstva za izgradnju kuća 

Svi nivou  vlasti, kako je rečeno, čine sve da se izbegličkoj populaciji pomogne i da se što bolje integrišu u društvo.

- Prošlo je mnogo vremena, ali pomagaćemo dokle god bude bilo potrebno, a najvažnije je da ti ljudi imaju svoj krov nad glavom, ali i da ih ekonomski osnažimo da od svog rada mogu da žive - poručio je Milićević.

Iako se programi pomoći sprovode već deceniju unazad, Subotica je do sredine 2016. godine po tom pitanju bila veoma inertna i nije konkurisala za sredstva iz tih fondova.

Izbegličke porodice dobile sredstva za izgradnju kuća 

- Dolaskom nove vlasti pre četiri godine, aktivno smo se uključili u rešavanje ove problematike i sa republičkom i pokrajinskom vladom, Komesarijatom za izbeglice, UNHCR-om pomogli smo više od 50 porodica u Subotici za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, dok je 37 porodica dobilo pakete građevnskog materijala - kazao je gradonačelnik Bogdan Laban. - Nedavno je počela izgradnja 44 stana za izbegla i prognana lica i siguran sam da ćemo taj posao, vredan oko milion i po evra, za otprilike godinu dana i završiti.

Nekada su izbegličke porodice sredstva dobijena od pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima morale da vraćaju, ali je ta praksa 2016. godine prekinuta  i pomoć koju dobiju je bespovratna.

Izbegličke porodice dobile sredstva za izgradnju kuća - Do tada su korisnici Fonda morali da vraćaju polovinu dobijenih sredstava, što je često bilo problem. Pokrajinska vlada i Skupština AP Vojvodine donele su odluku da se otpisuju sva dugovanja od 2007. do 2017. godine i na taj način je 425 porodica, koje nisu mogle da izmiruju obaveze, oslobođeno duga koji je ukupno bio oko 100 miliona dinara - objasnio je Duško Čutura, direktor Fonda.

Podršku za završetak kuće dobili su naši sugrađani, četvoročlana porodica Sovilj koja je u naš grad došla 1995. godine iz Petrovog sela, u blizini Doboja.

Izbegličke porodice dobile sredstva za izgradnju kuća 

- Od tada smo podstanari. Pre otprilike godinu dana smo počeli gradnju kuće i do krova smo stigli svojim sredstvima, a ova pomoć će nam veoma značiti da završimo domaćinstvo i, ako Bog da, da se dogodine uselimo - rekla je Vanja Sovilj.

Izvor: Subotica.com
Poseta porodici koja je dobila bespovratna sredstva za izgradnju kuće Poseta porodici koja je dobila bespovratna sredstva za izgradnju kuće Poseta porodici koja je dobila bespovratna sredstva za izgradnju kuće Poseta porodici koja je dobila bespovratna sredstva za izgradnju kuće Poseta porodici koja je dobila bespovratna sredstva za izgradnju kuće Poseta porodici koja je dobila bespovratna sredstva za izgradnju kuće Poseta porodici koja je dobila bespovratna sredstva za izgradnju kuće Poseta porodici koja je dobila bespovratna sredstva za izgradnju kuće
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 9363
Povezane teme

izbegla i raseljena lica

stanovi za izbeglice

pomoć za izbegla i raseljena lica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.