Komentara: 75
Pregleda: 15874
Foto

Izbegličke porodice dobile građevinski materijal

23.01.2019. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
Građevinski materijal za izgradnju ili adaptaciju kuća u vrednosti od devet hiljada evra danas je dobilo 37 izbegličkih porodica, koje su spas od ratnog vihora devedesetih godina minulog veka pronašle u našem gradu. Njima su danas u Velikoj većnici Gradske kuće uručeni ugovori o dodeli sredstava za kupovinu građevinskog materijala.
Izbegličke porodice dobile građevinski materijal

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Vrednost projekta je 270 hiljada evra i on je sproveden u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i drugim partnerima.

- Grad Subotica je proteklih decenija propustio brojne prilike da trajno stambeno zbrine izbegličku populaciju, koja je u tragičnim događajima devedesetih godina prošlog veka ostala bez svojih domova, a nažalost, veoma često i bez svojih najmilijih. Dolaskom novih struktura vlasti pre nekoliko godina i novim načinom rada i pristupanja ovom problemu počeli smo, koliko je to moguće, da ispravljamo nepravdu prema ovom delu naših građana. Sa našim partnerima i donatorima aktivno smo se uključili u proces i projekte koji se tiču trajnog stambenog zbrinjavanja izbeglih i prognanih u Subotici – poručio je okupljenima u Velikoj većnici gradonačelnik Bogdan Laban. - Početkom februara 2018. u okviru petog potprojekta regionalnog programa u Srbiji predstavnicima 30 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske uručili smo ugovore za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Broj izbeglih i prognanih nije mali, u Povereništvu za izbeglice i migracije u Subotici registrovano je 13.600 izbeglih i prognanih sa teritorije bivše Jugoslavije. Svesni smo da su potrebe daleko veće ali ćemo sa našim partnerima naći način za rešavanje stambenih potreba porodica koje nisu među ovih 37.

Izbegličke porodice dobile građevinski materijal

Da će Subotica nastaviti da rešava problem izbeglica koje imaju prebivalište na teritoriji grada potvrdio je i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije.

- Subotica je u poslednjih nekoliko godina za nas postala pravo prijatno iznenađenje. Prošle godine podelili smo ključeve za seoske kuće, danas ugovore za kupovinu građevniskog materijala a u međuvremenu smo našli prostor da izgradimo dve zgrade sa 44 stana a u toku je i kupovina još 26 seoskih kuća. Tako ćemo pomoći više od 140 porodica a kada tome dodamo i oko 70 miliona dinara iz budžeta kojima ćemo pomoći još oko stotinu porodica mislim da možemo da budemo zadovoljni bilansom u poslednje četiri godine. Pre toga, nažalost, nije postojalo interesovanje da se izbeglicama pomogne i drago mi je da je došlo do promene tog stava – istakao je Cucić. – Građevinski materijal u vrednosti od devet hiljada evra pomoći će ljudima da završe ono što su započeli.

Izbegličke porodice dobile građevinski materijal

Među onima koji su dobili građevinski materijal je i Đuro Vranješ iz Bajmoka, koji je 1995. godine izbegao iz Gline.

- Kupio sam malu kuću, u veoma lošem stanju, treba da se sredi. Ovaj građevinski materijal mi dosta znači, nadam se da ćemo uspeti što više da je adaptiramo – rekao je Vranješ.

Izbegličke porodice dobile građevinski materijal

Izvor: Subotica.com
Uručivanje ugovora za dodelu paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske Uručivanje ugovora za dodelu paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske Uručivanje ugovora za dodelu paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske Uručivanje ugovora za dodelu paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske Uručivanje ugovora za dodelu paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske Uručivanje ugovora za dodelu paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske Uručivanje ugovora za dodelu paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske Uručivanje ugovora za dodelu paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 75
Pregleda: 15874
Povezane teme

bogdan laban

izbegla i raseljena lica

izbeglice

komesarijat za izbeglice

stanovi za izbeglice

pomoć za izbegla i raseljena lica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.