Komentara: 9
Pregleda: 7375

Izbegavanje sudskih mera i izvršitelja dugoročno nije u interesu građana

13.06.2013. u 16:57h
Saopštenje Osnovnog suda prenosimo u celosti.
Izbegavanje sudskih mera i izvršitelja dugoročno nije u interesu građana

U praksi Osnovnog suda u Subotici uočeno je u poslednje vreme da se povećava broj predmeta izvršenja u kojima izvršni dužnici na sve načine pokušavaju da izbegnu izvršenje sudskih odluka, izbegavanjem prijema sudskih pismena, neprijavljivanjem prebivališta i boravišta nadležnom organu za vođenje evidencije o ličnim kartama, čak i ugrožavanjem sopstvenog života i života drugih ljudi.

Građani bi trebalo da znaju da je zakonska regulativa u oblasti izvršenja, kao i u drugim postupcima pred sudom znatno pooštrena donošenjem novih procesnih zakona koji se primenjuju od septembra 2011.godine.

Ovo je posebno slučaj sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, koji ne dozvoljava odlaganje i zahteva od suda hitno postupanje u ovim predmetima. Bolest, teška materijalna situacija izvršnog dužnika, osporavanje činjenica iz izvršne isprave, koja ima svojstvo pravosnažnosti i izvršnosti, izbegavanju dostave, nisu zakonski razlozi zbog kojih se izvršenje može odložiti.

Opasne situacije na licu mesta koje ometaju rad sudskog izvršitelja, takođe nisu razlog za odlaganje, jer je policija po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i Zakonu o policiji, dužna da pruži pomoć sudu prilikom sprovođenja izvršenja.

Osnovni sud u Subotici ima odličnu saradnju sa Policijskom Upravom u Subotici, kako kod provere podataka o licu – prijave prebivališta i boravišta, terenske provere adrese i slično, tako i kod provere drugih podataka od značaja za vođenje sudskog postupka, a posebno kod asistencija pri sprovođenju izvršenja.

Građani bi trebali da poštuju svoje zakonske obaveze, da uredno prijavljuju promene prebivališta i boravišta, da ne izbegavaju prijem sudskih pismena i da se u sudskim postupcima koriste pravnim sredstvima, jer u suprotnom mogu nastati ozbiljne posledice u okviru sudskog postupka i šire.

Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 7375
Povezane teme

Osnovni sud Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.