Komentara: 2
Pregleda: 3088

Izabranog lekara u Subotici ima ima 71 odsto građana

21.10.2011. u 17:33h
Izvor: RTV City
Izabranog lekara u Subotici ima ima 71 odsto građana

Za izabranog lekara od 1. jula 2007. godine kada je ovaj proces počeo, u Subotici se opredelilo 117.700 građana, odnosno 71,7 odsto stanovnika. Najviše ih je u Službi opšte medicine, 68 odsto, u Službi za zdravstvenu zaštitu žena i dece 58 odsto, dok se najmanje korisnika zdravstvene zaštite opredelilo za izabranog stomatologa, 25 odsto i za izabranog ginekologa,samo 24 odsto žena.

Među onima koji još uvek nisu izabrali lekare koji će brinuti o njihovom zdravlju najviše je mladih ljudi koji nemaju zdravstvenih problema i koji smatraju da je svejedno ko će im priskočiti u pomoć u slučaju problema sa zdravljem.

Slučajevi promene izabranog lekara nisu česti i dešavaju se više zbog toga što lekari pređu u drugu ambulantu,odu na porodiljsko bolovanje i tome slično nego zbog nepoverenja i nezadovoljstva njihovim radom. Oni koji žele,izabranog lekara mogu promeniti jednostavno.Potrebno je samo da tu želju izraze medicinskoj sestri u ambulanti i potpišu izjavu o promeni.Sistem izabranog lekara,koji se kod nas primenjuje poslednje četiri godine,pokazao je brojne prednosti i vrlo malo nedostataka.

Obavezu da se opredele za izabranog lekara imaju svi zdravstveni osiguranici i rok u kome oni moraju to da učine je do 1.januara 2012.godine.Nakon isteka tog roka,za izabranog lekara moći će da se izjasne prilikom prve posete Domu zdravlja. Ukoliko i tada odbiju da potpišu izjavu,na lekarsku pomoć u ovoj ustanovi moći će da računaju samo u hitnim slučajevima.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3088
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

lekar

doktor

izabrani lekari subotica

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.