• Pregleda: 5300

Izabrani pratioci bandaša i bandašice

Izabrani pratioci bandaša i bandašice

Tamburaškom večeri i predstavljanjem bandaša i bandašice, sinoć su počeli programi na gradskom trgu koji prate „Dužijancu“. Za drugi par koji prati bandaša i bandašicu izabrani su Ivana Stantić i Marko Kujundžić, prvi pratioci su Andrea Šafer i Miroslav Vojnić Zelić, a najlepši par Slađana Tikvicki i Igor Dulić. Za najlepše parove takmičilo se 20 momaka i devojaka iz Subotice i njene okoline.

Za bandaša i bandašicu “Dužijance 2011” izabrani su dvadesetogodišnja Đurđa Sudarević i dvadesetopetogodišnji Petar Gaković. Oni će u nedelju od novog zrna pšenice predati hleb domaćinu grada Saši Vučiniću.

Dužijance je manifestacija kojom se slavi kraj žetve i daje zahvalnost za dobar rod. Svi momci i devojke koji su se juče birali za pratioce bandaša i bandašice bili su u narodnim nošnjama. Muškarci su imali široke, bele platnene košulje i pantalone sa prslukom vezenim zlatnim ili srebrnim nitima, a devojke u bogatim višeslojnim suknjama, vezenim srmom, i u uzanim košuljama i prslucima.

Dužijanca 2011 - Pratioci Bandaša i Bandašice

Praznik Dužijance prvi put na ulicama Subotice proslavljen je 1911. godine na inicijativu sveštenika Blaška Rajića. Po tradiciji do nedelje kada se predaje hleb od novog žita gradonačelniku centrom grada će da se čuju zvuci tamburice. Subotičani mogu da uživaju u dobrim programu, kao i hrani i piću. Ujedno je otvoren i svojevrsni sajam narodne rukotvorine do nedelje u centru grada.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

6
Nik Odgovori
Stvarno ste dosadni sa duzijancom. To traje cele godine, poludesmo. To je silovanje multikulturalnosti i neprakticni uvoz ruralnih obicaja u urbano jezgro grada. Slavite to gde i prilici..u Tavankutu i postedite grad bruke.
suboticanka Odgovori
@Nik
barem se nešto dešava u ovom gradu! ...niko ništa ne organizuje, onda barem tokom leta da bude mase u centru, jer preko godine ni ne vredi ići u centar, kad je sve srušeno i nema šta da se radi...
Nik Odgovori
Samo si donekle u pravu Suboticanka, jer je duzijanca jedina stvar koja se dogadja. Jos kad znamo koliko je i na koji nacin politika umesana, stvarno je dosta. Ovo je centar grada, a guraju nam slamu u stanove. U Tavankut pa slavite tamo gde je zetva i zavrsite jednim prikladnim koncertom u centru, a ne povazdan prave njivu u gradu. I koja je tu multikulturalnost, ko se tu oseca dobrodosao..
BAJMOČANKA Odgovori
U PRAVU JE NIK. DUŽIJANCU TREBA DA SLAVE ONI KOJI ODRAĐUJU ŽETVU.
Sanda Odgovori
a kako bi to bilo kada bi hleb jeli samo oni koji i žanju žito na poljima, a ? nezahvalnici jedni, fuj
rax Odgovori
svasta se ovde moze procitati. subotica slavi duzijancu 100 godina, do sada nikome nije smetala, sada ce i ovo poceti da smeta, ne znam kome. nama koji su ovde rodjeni ne smeta, svaki narod na zemaljskoj kugli slavi svoje obicaje, subotica bi bila prvo mesto gde takva tradicija nekome smeta. cudan narastaj ovog grada!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.