Komentara: 6
Pregleda: 5801

Izabrani pratioci bandaša i bandašice

12.08.2011. u 18:06h
Izvor: RTV Yueco
Izabrani pratioci bandaša i bandašice

Tamburaškom večeri i predstavljanjem bandaša i bandašice, sinoć su počeli programi na gradskom trgu koji prate „Dužijancu“. Za drugi par koji prati bandaša i bandašicu izabrani su Ivana Stantić i Marko Kujundžić, prvi pratioci su Andrea Šafer i Miroslav Vojnić Zelić, a najlepši par Slađana Tikvicki i Igor Dulić. Za najlepše parove takmičilo se 20 momaka i devojaka iz Subotice i njene okoline.

Za bandaša i bandašicu “Dužijance 2011” izabrani su dvadesetogodišnja Đurđa Sudarević i dvadesetopetogodišnji Petar Gaković. Oni će u nedelju od novog zrna pšenice predati hleb domaćinu grada Saši Vučiniću.

Dužijance je manifestacija kojom se slavi kraj žetve i daje zahvalnost za dobar rod. Svi momci i devojke koji su se juče birali za pratioce bandaša i bandašice bili su u narodnim nošnjama. Muškarci su imali široke, bele platnene košulje i pantalone sa prslukom vezenim zlatnim ili srebrnim nitima, a devojke u bogatim višeslojnim suknjama, vezenim srmom, i u uzanim košuljama i prslucima.

Dužijanca 2011 - Pratioci Bandaša i Bandašice

Praznik Dužijance prvi put na ulicama Subotice proslavljen je 1911. godine na inicijativu sveštenika Blaška Rajića. Po tradiciji do nedelje kada se predaje hleb od novog žita gradonačelniku centrom grada će da se čuju zvuci tamburice. Subotičani mogu da uživaju u dobrim programu, kao i hrani i piću. Ujedno je otvoren i svojevrsni sajam narodne rukotvorine do nedelje u centru grada.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5801
Povezane teme

dužijanca

stota dužijanca

100 godina dužijance

bandaš

bandašica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.