Komentara: 33
Pregleda: 11906

Iz škole za volan autobusa?

19.02.2020. u 16:00h
Izvor: TV Subotica
Kriza sa vozačima u JP „Subotica-trans“ je prošla i trenutno su popunjena sva radna mesta. Međutim, oni i dalje odlaze, a procenjuje se da Srbiji trenutno nedostaje čak 10.000 vozača. Zbog toga je subotičko preduzeće uputilo inicijativu nadležnom Ministarstvu da se spusti starosna granica za dobijanje vozačke dozvole „D“ kategorije. U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ podržavaju takav predlog i poručuju da bi to bilo dobro kako za prevoznike, tako i za same učenike.
Iz škole za volan autobusa?

Šoferi se godinama obrazuju u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, svakog juna ovde maturira njih oko 25. Interesovanje za ovim zanimanjem ne jenjava i uvek se traži mesto više, navode u školi. Međutim, mladi vozači izlaze sa „C“ kategorijom u džepu, dok na polaganje za „D“ treba da čekaju tri godine, odnosno dok ne napune 21 godinu. To je dug period, kažu u školi, a iskustva različita, ali nije retkost da deca u međuvremenu odu u inostranstvo.

- Sve zavisi od toga gde se učenik zaposli, a znate da je ovo multinacionalna sredina i da ljudi imaju mađarske i hrvatske pasoše, tako da dosta njih odlazi i u inostranstvo da radi - kaže Željko Rajčić, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“.

Iz škole za volan autobusa?

Kako bi zadržali više vozača, naročito mladih, u „Subotica-transu“ su još prošle godine predložili da se taj put od škole do volana autobusa ili kamiona skrati. Smatraju da bi deca odmah trebalo da dobiju „D“ kategoriju, ali probnu na pet godina, uz određene uslove.

- Prvu godinu bi mogli da voze autobus, ali ne bi mogli da voze autobus u kojem se nalaze putnici. Takođe, kad god bi u tom periodu bili u vozilu, bili bi u pratnji starijeg vozača koji ima sertifikat profesionalne osposobljenosti. Prve dve godine ne bi mogli da upravljaju vozilom koje saobraća na liniji dužoj od 50 kilometara od sedišta vozača i prve tri godine ne bi mogli da upravljaju vozilom koje je duže od 13,5 metara - objašnjava Igor Prlja, rukovodilac gradskog saobraćaja u JP „Subotica-transu“.

Iz škole za volan autobusa?

I u školi pozdravljaju ovakvu inicijativu, a i jedni i drugi su saglasni da će vozači u budućnosti biti sve potrebniji, a ovo je jedan od načina da se to prevaziđe.

- Ako bi se nešto tako desilo, mislim da bi to bilo dobro i za školu, i za „Subotica-trans“, odnosno za sve firme koje se bave prevozom putnika u drumskom saobraćaju - ističe Rajčić. 

- Zadržali bismo više vozača, pogotovo što je procena da skoro 10.000 vozača nedostaje u Srbiji, što u teretnom, što u putničkom transportu, a to je imponzantna cifra koja će sa rastom industrijske proizvodnje još više rasti - dodaje Prlja.

Iz škole za volan autobusa?

Iako već duže vreme muku muče sa nedostatkom šofera, u „Subotica-transu“ od početka godine situacija je znatno bolja. Zaposlen je maksimalan broj od 152, čemu su, kako kažu u ovom preduzeću, sigurno doprineli bolji uslovi, poput nabavke novih autobusa i ukidanja smanjenja zarada. Ipak, u manjoj meri, vozači i dalje odlaze, te očekuju da nadležno Ministarstvo podrži njihov predlog. Tome se nadaju i u Tehničkoj školi, koja i ove godine upisuje 30 budućih šofera.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 4 nedelje
Komentara: 33
Pregleda: 11906
Povezane teme

Suboticatrans

sutrans

tehnička škola ivan sarić

jp subotica-trans

vozači subotica

profesionalni vozači

vozači autobusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.