• Pregleda: 6032

Iz Gimnazije odmah na fakultet

Iz Gimnazije odmah na fakultet

Naredne školske godine, 2012/2013, u srednje škole u Subotici biće upisano 90 učenika manje nego prethodne godine, zaključeno je na Aktivu direktora koji je održan u srednjoj tehničkoj školi “Ivan Sarić”. Sastanku su prisustvovali predstavnici 8 subotičkih srednjih škola, Gradskog veća za obrazovanje, Nacionalne službe za zapošljavanje, Udruženja poslodavaca i Info stud-a, a još jedna tema o kojoj se diskutovalo bila je strategija srednjeg obrazovanja koja treba da bude usvojena na proleće sledeće godine.

Broj učenika koji upisuju neku od srednjih škola svake godine sve je manji. Tako će sledeće školske godine biti 3 razreda manje na teritoriji Subotice, dok se za 2 godine očekuje čak 100 učenika manje u srednjih školama. Srednja tehnička škola Ivan Sarić naredne školske godine imaće mesta za nešto više od 450 učenika, odnosno 17 odeljenja.

Sledeće godine očekuje se i usvajanje strategije srednješkolskog obrazovanja koja će doneti određene promene. Najveća razlika odraziće se na prelazak sa srednjeg obrazovanja na fakultet. Planira se da učenici koji završe Gimnaziju, samo na osnovu svog proseka, odnosno bez prijemnog ispita, upišu željeni fakultet. U vezi sa ovom strategijom na Aktivu direktora razrađen je plan upisa za sledeću školsku godinu.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

11
mortal Odgovori
Kakav je to nacin... Sram da ih bude... Sto bi gimnazijalci bili direktno primljeni na fakultete, a ostali da uce jos dodatno za prijemni??? SRAMOTA, OVO JE ZA PROTEST.
clouseau Odgovori
Slazem se. U obrazovanju vesti sve gore od goreg
Sanda Odgovori
Diskriminacija i razslojavanje društva sve više uzima maha .... stvaraju se kaste i klase .... sve više naginjemo robovlasništvu u nekim novim formama i oblicima još do sada neviđenima u istoriji !
polagaoPrijemni Odgovori
odluka da gimnazijalci ne polažu prijemni ispit je izuzetno loša, a najgore će proći upravo gimnazijalci. Radi se o tome da djaci iz stručnih škola lakše dolaze do boljeg proseka (više bodova) nego djaci iz gimnazije, pa su u boljoj poziciji čak i kada se prijemni polaže. ako ukinemo prijemni za gimnazijalce, to će ih staviti u još goru poziciju u odnosu na druge djake. Prijemni je u stvari ono što 'vadi' gimnazijalce prilikom upisa na fakultet, jer ako ga spreme bolje od nekoga ko ima 'bez po muke' sve petice u, recimo, ekonomskoj školi - šanse im se izjednačavaju.
Dzoni Odgovori
Kako sam ja ukapirao pod ovim se misli da ce gimnazijalci sa samo svojim prosekom imati prednost u upisu na fakultet od drugih koji polazu prijemni, tj bice upisani pre njih.
Bilo tako ili onako odluka je krajnje neravnopravna.
ledenjak Odgovori
To što su gimnazijalci naj bolji na prijemnima , je samo do pola tačno Zna se da je gro te dece iz boljih familija , koji ce sve da učine da njihovi potomci imaju što bolji uspeh Ako bi ste izvršili anketu , pod uslovom da vam iskreno kažu , zapanjili bi ste se koliko gimnazijalaca ide na privatne časove Tako spremljeni nije im problem položiti bilo koji prijemni ispit . Mada kako vreme odmiče bez obzira na uspeh studiranje će biti povlastica samo bogatih Ne treba se čuditi što studenti protestuju zbog visokih školarina Samo početak ( pod uslovom da ste na buđžetu ) studiranja će vas koštati između 270 do 350 evra , ( prijemni , knjige , indeks ) a gde je tek ostalo
Inače ne slažem se sa konstatacijom momka pod nickom "polagao prijemni " kada kaže da su u ekonomskoj sve petice Možda iz drugih gradova Iz ekonmske Subotica je ove godine izašlo jako malo učenika sa svim peticama ( već odavno nisu imali tako lošu generaciju ) Ali čak i takvi kakvi su bolje su položili prijemni od nekih izvikanih gimnazijalaca .
andrea Odgovori
Ne znam zasto su gimnazijalci bolji od druge dece. Postalo je "in" upisati gimnaziju. Koliko znam tamo idu samo mamini i tatini sinovi sa punim dzepovima. I zasto bi oni imali privilegiju u odnosu na druge skole. I druge skole imaju kvalitetno obrazovanje ako ne i bolje nego gimnazija. Slazem se sa ukidanjem prijemnog ispita ali da bude isto za sve!
Anna Odgovori
Totalni apsurd! Prijemni ispit je nesto sto ne treba da se ukine ni gimnazijalcima, a ni ucenicima ostalih srednjih skola, jer isti ocigledno ima svrhu svog postojanja, a to je selekcija na osnovu koje se odredjeni broj buducih studenata prima na fakultet. Slazem se sa @polagaoPrijemni sto se tice toga da mnoge ''vadi'' prijemni ispit, ako nose manji broj bodova iz srednje skole (napominjem *srednje skole* posto ne delim ljude na gimnazijalce i one koji to nisu). Zamislite samo jednog gimnazijalca (uzimam njega za primer jer se ove reforme odnose samo na Gimnaziju), koji je prirodno-matematicki smer i ima izuzetno dobre ocene iz prirodnih predmeta, a iz drustvenih losije i jednostavno nije dao svoj maximum kad je u pitanju istorija i sociologija npr. On odlucuje da upise recimo Tehnoloski fakultet, prijemnog nema i sve mu zavisi od proseka ocena koje je imao tokom 4 godine skolovanja tj od bodova koje nosi iz skole. Naravno, nije zadovoljan tim bodovima i svestan je cinjenice da bi sve bilo mnogo lakse da prijemni i dalje postoji, jer su predmeti koje bi polagao na prijemnom ispitu oni koji na neki nacin cine osnovni, najosnovniji temelj njegovog buduceg zanimanja. Dakle, apsurd i besmisao. Nadam se da ce se predomisliti i shvatiti koliku gresku prave, ali kao da njih interesuje da li ce nekoga ostetiti ili ne... Ne slazem se sa @andrea, u Gimnaziju ne idu samo tzv. burzuji, a da li je ta ustanova ono sto je bila davnih dana... odgovor se sam namece.
Gimnazijalac Odgovori
@andrea

Lupate gluposti.

A sto se tice ove vesti , slazem se sa polagaoPrijemni.

Gimnazija je izuzetno teska skola u poredjenju sa ostalim tako da bi ovo bila veoma nepravedna odluka.
gradjevinac Odgovori
Student sam gradjevinskog fakulteta, dosao sam iz srednje gradjevinske i mogu vam reci da oni koji su dosli iz gimnazije morali su duplo vise da uce da bi sustigli nase znanje. Jedina pozitivna stvar u gimnaziji je kako sam primetio veca radna etika za ucenje i jaka matematika, ostalo je sve gnjavaza. Tako da onaj ko misli otprilike koji ce fax upisivati nek se i sa srednjom tako orijentise, sto je i logicno.
mamabu Odgovori
Problem je u tome što previše dece hoće da studira?! Gde mogu da se zaposle posle završene srednje škole i kuda onda nego na ulicu,strašno?! Nije li jedan od uslova za Evropu povećanje procenta visokoobrazovanih?Da li ste obavešteni da postoji zakon protiv diskriminacije?Ako se ovo usvoji, i Vi profesori iz srednjih stručnih škola odmah možete na ulicu zajedno sa svojim potencijalnim učenicima kojih je i ovako sve manje, pa neka uče i studiraju samo "buržujska" deca!Ne secite sami granu na kojoj sedite!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.