Komentara: 0
Pregleda: 2549

Istraga u Centru za socijalni rad i Robnim rezervama

02.04.2010. u 06:53h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Tek nakon vanredne sednice Skup&scaron;tine grada, na kojoj je jedna od tačaka bila ostavka direktorice Centra za socijalni rad Ljiljane Popović, javnost u Subotici je saznala kakva je pozadina te ostavke, i u kakvim se problemima na&scaron;la ta ustanova. Kako je izneto u zvaničnom obrazloženju, ostavka je direktna posledica nenamenskog tro&scaron;enja para.</p>
Istraga u Centru za socijalni rad i Robnim rezervama

Međutim, iza te prilično benigne formulacije, a prema navodima opozicionih odbornika, stoji priča o prodaji nekretnine jednog od štićenika Centra nakon njegove smrti, koja je izbila na videlo tek pošto se pojavio zakoniti naslednik, i pošto Centar nije bio u mogućnosti da mu isplati dobijeni novac, jer je on prethodno potrošen.

Na spisku nezakonitosti našla se zloupotreba položaja u vezi sa hraniteljstvom gde je isplaćivana nadoknada za decu koja uopšte nisu kod hranitelja, isplaćivanje naknade za štićenika koji već nekoliko godina nije među živima, ili favorizovanje pojedinih kandidata za hraniteljstvo. Odbornici opozicije zatražili su da se sve te nelegalne radnje istraže i da odgovorni budu sankcionisani.

Gradonačelnik Saša Vučinić rekao je da je u Centru za socijalni rad već bila finansijska policija, da je u njemu sada budžetska inspekcija, kao i da se tom problematikom bavi Pokrajinski sekretarijat za socijalna pitanja.

Svakako pozadinu priče o subotičkom Centru za socijalni rad čini i nepisano pravilo o imenovanju rukovodilaca svih ustanova po partijskoj liniji, napomenuto je u diskusiji, a kako je bivša direktorka član DS, to implicira i pitanje da li će sve nadležne institucije koje se bave nezakonitostima u radu ovog centra ipak na kraju biti nepristrasne.

Centar za socijalni rad je dugo važio za jednu od najboljih i najstručnijih institucija u zemlji u ovoj oblasti, a ovakve malverzacije nanose ogromnu moralnu štetu svima nama, jer se radi o zloupotrebama kod kojih najveću štetu trpe najsiromašniji i svi oni kojima je potrebna pomoć društva, čulo se u diskusiji.

Mnogi će se počešati po glavi

Na zahtev odbornika, gradonačelnik Saša Vučinić je najavio još jednu istragu, koja se odnosi na zloupotrebe vezane za gradske Robne rezerve, koje su pre par godina jednostavno ugašene, jer su proizvodi i stočni fond prosto nestali. - Tužilaštvu će biti prosleđeni svi izveštaji i materijali o radu Robnih rezervi, i ništa ne sme ostati nedodirljivo. Siguran sam da će mnogi imati priliku da se politički počešu po glavi, jer se mnogo toga dogovaralo u partijskim kuloarima - rekao je Vučinić. Ovaj predlog su gotovo jednoglasno prihvatili i odbornici pozicije i opozicije, sa samo jednim glasom protiv.

 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 14 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2549
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.