Komentara: 30
Pregleda: 3034

Istorijska tribina u sklopu obeležavanja Dana oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

12.11.2021. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Povodom Dana oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu, a u susret podizanju spomenika Kralju Petru I Oslobodiocu, u subotu će se održati istorijska tribina "Nacionalna ideja Srba Vojvodine i Prisajedinjenje Kraljevini Srbiji 1918. godine" Na temu će izlagati prof. dr Saša Marković, dekan Pedagoške akademije u Somboru.
Istorijska tribina u sklopu obeležavanja Dana oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

Na tirbini će biti upriličena i promocija knjige profesora Markovića "Od Prisajedinjenja do prekrajanja - Vojvodina u Kraljevini SHS/Jugoslaviji 1918 - 1941" o kojoj će, uz autora, govoriti i dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, koji je publikovao ovo kapitalno delo.

Kako ističu organizatori, tribina dolazi kao vrhunac kulturnih događaja koji će biti upriličeni u Subotici, u slavu 13. novembra i predstavlja jedinstvenu priliku za subotičku publiku da od ovako uglednih i stručnih govornika čuje živu reč o velikom i slavnom delu Prisajedinjenja, od pre 103 godine i o izneveravanju njegovih tekovina u decenijama koje su usledile.

Profesor Marković je autor je više desetina naučnih radova koje je objavio u relevantnim časopisima u zemlji i inostranstvu, ali i predstavio na naučnim skupovima, međunarodnog i nacionalnog karaktera.

Dr Kuzmanović je autor je više od stotinu radova iz različitih naučnih disciplina i dvadeset knjiga. Eseje, prikaze i naučne radove objavljuje od 1986. godine u različitim domaćim i inostranim časopisima i listovima. Veoma je aktivan na polju negovanja i produbljivanja srpsko-slovačkog prijateljstva, kome je posvetio i svoju doktorsku disertaciju „Srpsko-slovačke književne i kulturne veze u doba romantizma”.

Tribina u organizaciji Udruženja Srba Subotice "Arsenije Čarnojević" održaće se u subotu, 13. novembra, u Velikoj većnici, sa početkom u 19 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 3034

Povezano dešavanje

Povezane teme

udruženje srba subotice arsenije čarnojević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.