• Pregleda: 10217

Isplata za nezaposlene

Isplata za nezaposlene

Sutra počinje isplata redovne novčane naknade nezaposlenim licima, kao i privremene naknade raseljenim licima sa područja Kosova i Metohije.

Isplata će se vršiti na šalterima svih pošta u Srbiji, saopštili su iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

9
mortal Odgovori
ako moze pojasnjenje... Koja lica dobijaju tu isplatu? Koji su uslovi i kako to funkcionise? Hvala
too Odgovori
ne bi bilo loše da odeš do siz-a i pitaš lepo.
vip Odgovori
Takodje i mene to interesuje, jer sam ja jedan nezaposlen. Kako to funkcionise? Sa ovim komentarom samo vidim da opet zavitlavaju ljude kako im se hoce!!!!
mortal Odgovori
Uopste ne pitam zbog mene, tako da ti idi u siz pa visi tamo ukoliko hoces. Pitam zato sto smatram da u vestima treba da stoji barem neko objasnjenje a ne samo vest od tri recenice i gotovo... Ja sam mojom platom zadovoljan ;)
naknada Odgovori
Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (''Sl. glasnik RS'', br. 36/09), koji je stupio na snagu 23. mаја 2009. godine, između ostalog propisano je:
Obaveznim osiguranjem obezbeđuju se prava za slučaj nezaposlenosti, i to:
1.novčana naknada;
2.zdravstveno osiguranje i penzijsko i invalidsko osiguranje u skladu sa zakonom;
3.druga prava u skladu sa zakonom


Pravo na novčanu naknadu
Pravo na novčanu naknadu ima nezaposleno lice koje je bilo obavezno osigurano za slučaj nezaposlenosti najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci.
Neprekidnim osiguranjem smatra se i prekid osiguranja kraći od 30 dana.
Nezaposleni ima pravo na novčanu naknadu u slučaju:
Nezaposleni ima pravo na novčanu naknadu u slučaju prestanka radnog odnosa ili prestanka obaveznog osiguranja, po osnovu:
1. prestranka radnog odnosa otkazom od strane poslodavca, u skladu sa propisima o radu, i to:
■ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem odredjenog posla ili dodje do smanjenja obima posla, u skladu sa zakonom, osim lica koja su se, u skladu sa odlukom Vlade o utvrdjivanju programa rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, svojevoljno opredelila za novčanu naknadu ili posebnu novčanu naknadu - u većem iznosu od visine otpremnine utvrdjene Zakonom o radu,
■ako zaposleni ne ostvaruje rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi;
2. prestanka radnog odnosa na odredjeno vreme, privremenih i povremenih poslova, probnog rada;
3. prestanka funkcije izabranih, imenovanih i postavljenih lica, ukoliko nije ostvareno pravo na mirovanje radnog odnosa ili naknadu plate, u skladu sa zakonom;
4. prenosa osnivačkih prava vlasnika, odnosno člana privrednog društva;
5. otvaranja stečaja, pokretanja likvidacionog postupka i u drugim slučajevima prestanka rada poslodavca, u skladu sa zakonom;
6. premeštaja bračnog druga, u skladu sa posebnim propisima;
7. prestanka radnog odnosa u inostranstvu, u skladu sa zakonom, odnosno medjunarodnim sporazumom.


Dovoljno je otici i na sajt nacionalne sluzbe za zaposljavanje
Milan Odgovori
@mortal - Naknada za nezaposlene u našoj zemlji prima se kada ostanete bez posla pa naredna 3 meseca, 6 meseci, 9 meseci ili godinu dana, u zavisnosti od toga koliko ste ukupno ostvarili radnog staža do dana kada ste ostali bez posla (1-5, 5-15, 15-25, i duže od 25 godina). Ovo se ne odnosi na sve nezaposlene već samo za one koji su ostali bez posla zbog nekih specifičnih razloga npr. dobili su otkaz jer su postali tehnološki višak, ali ne i na one koji su npr. dali otkaz poslodavcu. Više o ovim uslovima pročitajte na linku: http://www.nsz.gov.rs/page/zanezaposlene/sr/novcananaknada.html
Visina ove naknade je mesečno 50% od prosečne zarade dok ste radili a ne može biti niža od 80% minimalne zarade (trenutno nekih 14 hiljada).
mortal Odgovori
Hvala :)
MILAN Odgovori
ZASTO ISPLATA ZA NEZAPOSLENE UVJEK BUDE 24 ILI 25 U MJESECU A DOBRO ZNATE DA SE RACUNI STRUJA TELEFON ITD MORAJU PLATITI DO 20 U MJESECU ZASTO SE TO MALO NE ORGANIZIRA
kaca Odgovori
a kad ce poceti isplata 100% plata za zaposlene trudnice ako smem da pitam? tri meseca cekam na platu i sad jos u 7 mesecu moram da se vratim na posao!!! kakva beda!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.