• Pregleda: 3348

Isplata subvencija zarada za osobe sa invaliditetom

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike najavilo je da će u toku ove nedelje početi isplata prvih subvencija zarada za osobe sa invaliditetom zaposlenih u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju.
Isplata subvencija zarada za osobe sa invaliditetom

Kako se navodi u saopštenju, isplata ovih subvencija zarada je u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji je stupio na snagu 16. aprila 2013.

Dodaje se da izmenama zakona, preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ima pravo na mesečnu subvenciju zarade za svaku zaposlenu osobu sa invaliditetom u visini do 75 odsto ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ali ne više od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Srbiji.

"Izmene ovog zakona predstavljaju dodatnu podršku preduzećima i olakšavaju njihovo poslovanje s obzirom na to da im se unapred obezbedjuje deo sredstava za isplatu zarada.Do sada je isplata sredstava na ime zarade za osobe sa invaliditetom vršena po principu refundacije, a sada se vrši po principu subvencije", ističe se u saopštenju.

Izvor: RTV City

povezane teme

5
nana Odgovori
Ovo je lepa vest i za Osobe sa invaliditetom zaposlene u ZR Željezničar u Subotici. Ipak ostaje pitanje za Matkovića kada će im isplatiti ŠEST neisplaćenih zarada? Zašto na ovo ne reaguje ni sindikalac Huđi ni zaštitnik Marasjuk?
ledenjak Odgovori
Te ljude bukvalno maltretiraju , kada rade često ih teraju da daju isti maksimum ko zdravi ( slučaj METRO itd , itd ) Onda kada vide da ne ide,penzionišu ih za neku bednu paru I onda ih utope u obične penzionere i to je kraj , nema više , samo dva metra ispod .
student Odgovori
@ nana
Huđi i Marasjuk pomažu Matkoviću da ponižava tu sirotinju i državu koja ih štiti. Zašto radnici ne tuže poslodavca a oni ne podnesu krivičnu prijavu protiv odgovornog lica?
invalid Odgovori
Ovo je pun pogodak za Zaštitnu radionicu firme Željezničar,još jedan siguran izvor prihoda za Aleksandra Matkovića i njegove prohteve, a jadnim invalidima mrvice.Molim ispekciju rada da prekontroliše zaštitnu radionicu,tu se mulja.
student Odgovori
@ invalid
Inspekcija rada je već izvršila kontrolu po nalogu Načelnika okruga i Predsednice Gradske skupštine, ali to nije pomoglo. Bez tužbe svih zaposlenih nema efikasne zaštite ugroženih radnika.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.