Komentara: 1
Pregleda: 4635

Ispitivanje zagađenosti školskih dvorišta

09.11.2010. u 19:14h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Ispitivanje zagađenosti školskih dvorišta

Zavod za javno zdravlje u Subotici trebalo bi da do kraja godine obavi ispitivanje kvaliteta zemljišta u 24 osnove škole na teritoriji Subotice. Projekat, koji će sa milion dinara finansirati Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine dobijenih konkursom, ima za cilj da utvrdi stepen zagađenosti prostora u kojem deca provode dobar deo svog školskog, pa i vanškolskog vremena. Sredstva za rad stručnjaka Zavoda na ovom projektu u visini od 150.000 dinara izdvojio je i Grad Subotica, dok će Zavod uložiti 50.000 dinara.

Ovakve aktivnosti, koje bi trebalo u budućnosti redovno sprovoditi, jer je poznato da je savremeni način života proizveo mnoge zagađivače okoline, kako vazduha, tako i tla, a krajnji cilj je bolja zaštita zdravlja školske dece, navode predstavnici Zavoda, koji ističu da je poseban problem urbano zemljište, koje je kontaminirano izduvnim gasovima, ali i drugim hemijskim zagađivačima. Kod nas je ovakvo ispitivanje kvaliteta zemljišta u okviru škola još uvek novina, ali postaje neophodno jer bi se takvim (preventivnim) ispitivanjima mogla sprečiti pojava pojedinih oboljenja, i deci obezbediti uslove za zdrav život i nesmetan razvoj.

Istraživanje bi trebalo da definiše osnovne zagađivače, kako bi se na osnovu toga pripremile odgovarajuće mere zaštite i sanacije ispitivanog tla.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4635
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.