Komentara: 4
Pregleda: 2098
Foto

Invalidi rada u teškom položaju

05.01.2022. u 13:57h
Izvor: Subotica.com
Sve manji broj aktivista, nezavidan materijalni položaj i otežan pristup zdravstvenim uslugama, problemi su sa kojima se borila Gradska organizacija invalida rada u godini za nama, ali su uprkos tome uspeli da realizuju sve programske aktivnosti i da pomognu svojim članovima u skladu sa mogućnostima.
Invalidi rada u teškom položaju

Oko 5.600 invalida rada u Subotici dočekalo je 2022. godinu u teškom položaju. Kako objašnjava Stanko Nimčević, predsednik Opštinske organizacije invalida rada, svake godine se smanjuje broj aktivista, dok novih članova jedva da ima, a zbog nezavidnog materijalnog položaja, već u prvim danima tekuće godine su ostali i bez jedinog zaposlenog u organizaciji.

- Moram da kažem da novih invalida rada ima jako malo, jer je pre nekoliko godina napravljena velika revizija ko je pravi invalid, a ko nije i to je mnogo rigorozna Komisija koja kad proglasi jednog invalidskog penzionera, taj je verovatno u krevetu i više ne može da hoda. Naša organizacija je, od ukupno 32 opštinske organizacije, jako ostarela, svi smo već u godinama, ali smo rešili da ćemo raditi dokle god možemo. Mnogo naših aktivista je preminulo od posledica infekcije korona virusom i smanjuje nam se broj ljudi koji bi pomagali zajedno sa nama bolesnim invalidima koji ne mogu sami sebi da pomognu - predočava Nimčević.

Invalidi rada u teškom položajuUz otežano funkcionisanje, Nimčević dodaje da je pandemija korona virusa članovima organizacije zakomplikovala i pristup zdravstvenim uslugama, koje su im neophodne.

Teško je danas biti bez para, a naročito kad si bolestan. Naši članovi su tu stradali s još jedne strane, jer su bolnice pune zbog korone, a mnogi naši invalidi su profesionalno bolesni i teško dolaze do lekara. Većina ih ide privatno, ako ima para, i mislim da to otežava našim invalidima. Kada su im potrebni lekovi, jedan veliki deo ide kod privatnika i svi ti lekovi koje privatnici ispisuju su dobri, ali su veoma skupi i svi se moraju plaćati - kaže Nimčević.

Invalidi rada u teškom položajuIpak, uprkos teškom položaju, Nimčević kaže da su sve svoje programske aktivnosti u prošloj godini uspešno realizovali, zahvaljujući podršci institucija i organizacija, što planiraju da nastave i u ovoj godini.

- Sve smo naše invalide, koji su tražili, snabdeli ogrevom. Na vreme su dobili, na 10 rata. Pružane su usluge zubne ambulante i popravke zuba, a ako je nekome bio potreban neki skupi lek, mogao je da dođe i otplaćuje kod nas. Servis za belu tehniku, kome je trebalo, mogao je na otplatu. Imamo i građevinsku zadrugu za potrebe poslova oko gradnje kuće, vodovoda i slično, tako da smo još i zadovoljni kakva je situacija bila. Mi smo u jako teškoj situaciji i mislim da imamo sreće što delimično dobijamo sredstva od Ministarstva i Saveza invalida rada, a i lokalna samouprava nam pomaže i stvarno smo jako zahvalni. Sindikat nam dosta pomaže, imamo dobru saradnju sa PIO fondom, socijalnim, penzionerima, dobili smo od Crvenog krsta solidan broj paketa koje smo podelili našim aktivistima koji imaju najniža primanja. Jeste da to ne može zadovoljiti sve potrebe, ali svaka donacija uvek dobro dođe. U ovoj godini ćemo nastaviti da radimo isto i očekujemo da će se ova situacija smiriti kako bismo mogli više da pomažemo - poručuje Nimčević.

Izvor: Subotica.com
Udruženje invalida - sumiranje prethodne i planovi za ovu godinu Udruženje invalida - sumiranje prethodne i planovi za ovu godinu Udruženje invalida - sumiranje prethodne i planovi za ovu godinu Udruženje invalida - sumiranje prethodne i planovi za ovu godinu Udruženje invalida - sumiranje prethodne i planovi za ovu godinu Udruženje invalida - sumiranje prethodne i planovi za ovu godinu Udruženje invalida - sumiranje prethodne i planovi za ovu godinu Udruženje invalida - sumiranje prethodne i planovi za ovu godinu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2098
Povezane teme

invalidi rada

stanko nimčević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.