• Pregleda: 5034

Intervencije na srcu uz pomoć najmodernije opreme i vrhunskih stručnjaka

Uz pomoć intervaskularnog ultrazvuka, interventni timovi kardiologije Opšte bolnice Subotica i Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luke, izveli su danas tri zahtevne intervencije na koronarnim sudovima pacijenata. Radu u sali za kateterizaciju srca, prethodila je zajednička radionica timova na temu interventne dijagnostike kompleksnih lezija.
Intervencije na srcu uz pomoć najmodernije opreme i vrhunskih stručnjaka

Lečenje koronarne bolesti uz pomoć intervaskularnog ultrazvuka, dr Saša Lončar, šef Odeljenja interventne kardiologije u Univerzitetskom kliničkom centru Banje Luke, zajedno sa svojim timom rutinski obavlja već tri godine, te ističe da im je velika čast i zadovoljstvo što su imali prilku da razmene sopstvena iskustva i dostignuća iz ove oblasti sa kolegama iz Subotice.

- Danas smo radili procedure koje zahtevaju određeni stepen sofisticiranih tehnoloških poduhvata, kako bismo mogli dublje da pogledamo krvni sud, da li smo dobro ugradili stent i da li postoji mogućnost da se desi neka komplikacija sa pacijentom u budućnosti. Mi ove procedure radimo već izvesno vreme, neki od naših kolega rade i ovde, tako da smo odlučili da dosadašnju saradnju podignemo na jedan viši nivo i nadam se da ćemo i u buduće lepo sarađivati - rekao je dr Lončar.

A upravo je rutinsko i svakodnevno obavljanje ove veoma zahtevne intervencije cilj Opšte bolnice Subotica, istakao je dr Saša Dželebdžić, šef Odeljenja interventne kardiologije u subotičkoj bolnici, dodajući da je angio sala opremljena savremenom tehnologijom i kvalitetnom opremom, ali da su do sada nedostajali eksperti i stručnjaci zbog čega je današnji susret bio od velike važnosti.

- Drago nam je što smo imali tu privilegiju da razmenimo iskustvo i da naučimo nešto od ovih ljudi koji svakodnevno rade najteže procedure prema najsavremenijim standardima i tehnologijama. To je ono što je u svetu postavljeno kao prioritet, da se intervencije ne rade samo angiografski i ne bude samo primarna procedura, već da imamo i dugoročni efekat po dobrobit pacijenta - istakao je dr Dželebdžić.

Prema rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice Subotica, angio sala radi pet dana u nedelji, gotovo 24 časa, te da svi pacijenti koji se ovde dolaze na lečenje koronarne bolesti mogu biti sigurni da su u dobrim rukama.

- Angio sala u Subotici postoji već godinu i po dana i moram da pohvalim celu ekipu za vrlo predan rad. Uspeli smo da je postavimo na noge, da funkcioniše u punoj meri, da je opremimo najsavremenijom opremom kojom su opremljene angio sale u najrazvijeniljim zemljama u celom svetu i da pacijenti koji boluju od koronarne bolesti budu tretirani po najvišim mogućim principima - izjavio je dr Puškar.

Angio sala u subotičkoj bolnici zvanično je počela s radom 15. septembra 2017. godine, kada je prvom pacijentu uspešno ugrađen stent. Sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, podsetila je da je u njeno otvaranje, opremu i edukaciju medicinskog osoblja, Pokrajinska vlada uložila 190 miliona dinara, a kao rezultat zajedničkog napora Grada Subotice i Pokrajine, danas pacijenti iz Severnobačkog okruga imaju kraći period hospitalizacije, brži oporavak i manju invalidnost nakon intervencije, dok je stopa smrtnosti smanjena.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Marko Odgovori
Odlična vest i sigurno nije tačno da je ovo na uštrb ostalih odeljenja koja se smanjuju iz drugih razloga.

To što je direktor iz Novog Sada i ove struke sigurno ne znači da asimetrično ulaže u Opštoj Bolnici Subotica.... konačno je rukovodstvo sa manje subotičana koji bi sigurno bili subjektivni itd.
ego@rs
Marko, ako stvarno ovo misliš, inteligencija ti je na nivou temperature u Sibiru, zimi...
Kimi Odgovori
Doktori iz Srbije i regiona su jedni od najboljih u svetu. Školstvo nam je još uvek na visokom nivou i ne dozvolimo da se sroza.
Vasojević Odgovori
Iskreno mislim sa saradnja sa ustanovama iz Republike Srpske mora još da se intenzivira jer mi bliže braće nemamo.Srcem i iskreno smo uz njih u borbi za naše ciljeve.
DUX Odgovori
Dzaba saradnja dzaba sve kada se osoblej rasipa iz meseca u mesec sve ih je manje ....to nikoga nije briga to nece da priznaju ,neki delovi bolnice su kao da vlada variola vera da ne preteram ....lekari zavidni ,ljubomorni jedni na druge jednom recju zlo .Cast izuzecima
jasmina Odgovori
A sta trazi doticna gospodja u angio sali,kakve ona veze ima sa kardiologijom osim sto je sestra gradonacelnika.
Nka Odgovori
Zivimo li u istom gradu? Jel to bolnica u Subotici gde ti kardiolog kaze da ides kod njega privatno da ti stavi holter jer ih navodno bolnica nema dovoljno a posle kazu pa to je sin od tog I tog I onda se kao sete da ima tu jos jedan, sad sam se setio? Ili ti kaze da dodjes na snimanje u tu I tu privatnu kliniku jer se u bolnici to ne moze odraditi? Da li je ista ta savremena bolnica u pitanju ili sam ja promasio ulicu, dan, univerzum... Sram vas bilo.
DUX
@NKA Tako je , ja ne shvatam kako neko moze biti tako malouman pa servirati neke price bolnica ovo bolnica ono a stanje katastrofalno
Milena Odgovori
Lepa vest. Samo neka se tako nastavi sa ulaganjima na svim odelenjima i eto sreće nama koji živimo u ovom gradu. :)
I tako... Odgovori
Slika sve govori. "Oduševljeni" doktori koji su ostavili punu čekaonicu pacijenata, jer su dobili naredbu da sede u poblici.
Mika Odgovori
Bežite ljudi, da vas Radun ne dohvati. Otkud on na ovom skupu?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.