Komentara: 11
Pregleda: 9177
Foto

Intervencije na srcu uz pomoć najmodernije opreme i vrhunskih stručnjaka

17.04.2019. u 17:45h
Izvor: Subotica.com
Uz pomoć intervaskularnog ultrazvuka, interventni timovi kardiologije Opšte bolnice Subotica i Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luke, izveli su danas tri zahtevne intervencije na koronarnim sudovima pacijenata. Radu u sali za kateterizaciju srca, prethodila je zajednička radionica timova na temu interventne dijagnostike kompleksnih lezija.
Intervencije na srcu uz pomoć najmodernije opreme i vrhunskih stručnjaka

Lečenje koronarne bolesti uz pomoć intervaskularnog ultrazvuka, dr Saša Lončar, šef Odeljenja interventne kardiologije u Univerzitetskom kliničkom centru Banje Luke, zajedno sa svojim timom rutinski obavlja već tri godine, te ističe da im je velika čast i zadovoljstvo što su imali prilku da razmene sopstvena iskustva i dostignuća iz ove oblasti sa kolegama iz Subotice.

- Danas smo radili procedure koje zahtevaju određeni stepen sofisticiranih tehnoloških poduhvata, kako bismo mogli dublje da pogledamo krvni sud, da li smo dobro ugradili stent i da li postoji mogućnost da se desi neka komplikacija sa pacijentom u budućnosti. Mi ove procedure radimo već izvesno vreme, neki od naših kolega rade i ovde, tako da smo odlučili da dosadašnju saradnju podignemo na jedan viši nivo i nadam se da ćemo i u buduće lepo sarađivati - rekao je dr Lončar.

Intervencije na srcu uz pomoć najmodernije opreme i vrhunskih stručnjaka

A upravo je rutinsko i svakodnevno obavljanje ove veoma zahtevne intervencije cilj Opšte bolnice Subotica, istakao je dr Saša Dželebdžić, šef Odeljenja interventne kardiologije u subotičkoj bolnici, dodajući da je angio sala opremljena savremenom tehnologijom i kvalitetnom opremom, ali da su do sada nedostajali eksperti i stručnjaci zbog čega je današnji susret bio od velike važnosti.

- Drago nam je što smo imali tu privilegiju da razmenimo iskustvo i da naučimo nešto od ovih ljudi koji svakodnevno rade najteže procedure prema najsavremenijim standardima i tehnologijama. To je ono što je u svetu postavljeno kao prioritet, da se intervencije ne rade samo angiografski i ne bude samo primarna procedura, već da imamo i dugoročni efekat po dobrobit pacijenta - istakao je dr Dželebdžić.

Intervencije na srcu uz pomoć najmodernije opreme i vrhunskih stručnjaka

Intervencije na srcu uz pomoć najmodernije opreme i vrhunskih stručnjaka

Prema rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice Subotica, angio sala radi pet dana u nedelji, gotovo 24 časa, te da svi pacijenti koji se ovde dolaze na lečenje koronarne bolesti mogu biti sigurni da su u dobrim rukama.

- Angio sala u Subotici postoji već godinu i po dana i moram da pohvalim celu ekipu za vrlo predan rad. Uspeli smo da je postavimo na noge, da funkcioniše u punoj meri, da je opremimo najsavremenijom opremom kojom su opremljene angio sale u najrazvijeniljim zemljama u celom svetu i da pacijenti koji boluju od koronarne bolesti budu tretirani po najvišim mogućim principima - izjavio je dr Puškar.

Intervencije na srcu uz pomoć najmodernije opreme i vrhunskih stručnjaka

Angio sala u subotičkoj bolnici zvanično je počela s radom 15. septembra 2017. godine, kada je prvom pacijentu uspešno ugrađen stent. Sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, podsetila je da je u njeno otvaranje, opremu i edukaciju medicinskog osoblja, Pokrajinska vlada uložila 190 miliona dinara, a kao rezultat zajedničkog napora Grada Subotice i Pokrajine, danas pacijenti iz Severnobačkog okruga imaju kraći period hospitalizacije, brži oporavak i manju invalidnost nakon intervencije, dok je stopa smrtnosti smanjena.

Izvor: Subotica.com
Radionica interventne kardiologije i interventnih timova Radionica interventne kardiologije i interventnih timova Radionica interventne kardiologije i interventnih timova Radionica interventne kardiologije i interventnih timova Radionica interventne kardiologije i interventnih timova Radionica interventne kardiologije i interventnih timova Radionica interventne kardiologije i interventnih timova Radionica interventne kardiologije i interventnih timova
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 9177
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

angio sala

slobodan puškar

dr saša dželebdžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.