Komentara: 17
Pregleda: 3523
Foto

Inkluzija Roma u Subotici uspešna

27.12.2021. u 16:17h
Izvor: Subotica.com
Subotica predstavlja primer dobre prakse kada je u pitanju unapređenje položaja romske nacionalne zajednice, ocenjeno je na današnjem sastanku predstavnika Nacionalnog saveta Roma sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, na kojem je dogovorena intenzivnija saradnja, koja će se i formalizovati potpisivanjem protokola.
Inkluzija Roma u Subotici uspešna

Da proces inkluzije Roma u Subotici konstantno ide uzlaznom putanjom, ocenio je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma, jer je, kako je objasnio, u našem gradu imao priliku da se uveri kako se odgovorna državna politika reflektuje i na lokal.

- Sa sigurnošću mogu da tvrdim da Grad Subotica može predstavljati primer dobre prakse kada je reč o unapređenju položaja Roma i za mnoge druge opštine širom Srbije. U ovom gradu, koji krasi multikulturalnost i tolerancija, uverio sam se da su Romi zaista potpuno ravnopravni građani ovog grada i sve pohvale za rukovodstvo Grada Subotice za zalaganje da se unapredi položaj romske zajednice. Jako mi je drago što ćemo veoma brzo formalizovati našu jako dobru saradnju, koju smo do sada imali sa Gradom. Potpisaćemo jedan protokol o saradnji, a svakako mi je drago što su iz Subotice dva naša člana Nacionalnog saveta i to je još jedan povod i razlog zato je tako dobra saradnja, pre svega, Nacionalnog saveta i Grada Subotice, i zašto je zapravo proces inklizuje Roma u Subotici tako uspešan - objasnio je Nakić.

Inkluzija Roma u Subotici uspešnaPokrajinska poslanica, Jelena Jovanović, istakla je da je Subotica jedini grad u Srbiji koji ima dva romska koordinatora, što pokazuje koliki značaj je lokalna samouprava dala kako bi se poboljšao položaj romske nacionalne zajednice. Ona je dodala da su rezultati vidljivi, ali da ima još nekih oblasti koje bi trebalo poboljšati.

- Ono što je bio jedan od naših predloga, što je nekada bilo, svakako treba na tome raditi, a sada nema, jeste da se romski jezik uvede kao izborni predmet ponovo u osnovne škole i ja se iskreno nadam da će romski koordinatori i romska zajednica na tome poraditi i svakako verujemo u budućnosti naše zemlje i budućnost naše dece i gde svi zajedno udruženi idemo napred  - kazala je Jovanović.

Inkluzija Roma u Subotici uspešnaZa Suboticu su građani romske nacionalnosti deo etničkog i kulturnog mozaika, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić, zbog čega Grad poklanja posebnu pažnju svim aktivnostima koje se odnose na poboljšanje položaja Roma.

- Grad Subotica je dosta nekih stvari u toku tekuće godine uradio. Konkretno, preko projekta "Romaktet" smo sredili naselja u Mesnoj zajednici Čantavir, Halas i Haladaš, i podigli smo na malo veći nivo kvalitet života i unapredili zaštitu životne sredine. Tu je i prekogranični projekat koji je jako bitan po pitanju Roma, a to je antidiskriminacija i interkulturalizam, gde smo podizali svest učenika u školama o međusobnoj toleranciji i razumevanju. Imali smo u toku ove godine i Međunarodni dan Roma u aprilu, kada se ponosno vijorila zastava Roma na Gradskoj kući i tu smo pokazali poštovanje prema romskoj zajednici. Nastavićemo i dalje da tu saradnju jačamo i snažimo, jer moramo da isključimo sve predrasude i netoleranciju, jer mora da postoji razumevanje i zajednički trud oko unapređenja romske zajednice u našem gradu - poručio je Bakić.

Inkluzija Roma u Subotici uspešnaNakon svega navedenog, Stevan Nikolić, koordinator za inkluziju Roma, istakao je da romska zajednica u Subotici može da kaže da je Gradska kuća njihova kuća, u kojoj se osećaju dobrodošlo.

- Možemo da budemo ponosni zato što smo primenili neke mere koje nisu uobičajene u ostalim gradovima. Ali, kao što često govorim, kvalitet života nema granice, samo ima minimum. Mi od minimuma idemo ka maksimumu. U fokusu nam je da svaka porodica dobije podršku u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama, da zajedničkim snagama stvaramo interkulturalni dijalog i ambijent, gde će svako moći da iskaže svoje potrebe, da nađe svoj prostor i pronađe svoju budućnost - kazao je Nikolić.

Inkluzija Roma u Subotici uspešnaKako bi im ulepšali predstojeće praznike, nešto više od hiljadu novogodišnjih paketića biće podeljeno deci iz romskih porodica koja žive u Novom Selu, Čantaviru, Peščari i Bajmoku.

Izvor: Subotica.com
Prijem za delegaciju Romske nacionalne manjine Prijem za delegaciju Romske nacionalne manjine Prijem za delegaciju Romske nacionalne manjine Prijem za delegaciju Romske nacionalne manjine Prijem za delegaciju Romske nacionalne manjine Prijem za delegaciju Romske nacionalne manjine Prijem za delegaciju Romske nacionalne manjine Prijem za delegaciju Romske nacionalne manjine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 3523
Povezane teme

Romi u Subotici

Romska zajednica

inkluzija roma

stevan nikolić

stevan bakić

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.