Komentara: 11
Pregleda: 2594
Foto

Inkluzija Roma na severu Vojvodine

12.12.2012. u 18:16h
Izvor: RTV Yueco
U Plavoj sali Gradske kuće održana je konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta pod nazivom "Unapređivanje postojećih i izgradnja novih mehanizama za inkluziju Roma u lokalnim zajednicama na severu Vojvodine".
Inkluzija Roma na severu Vojvodine

Učesnici konferencije bili su predstavnici UG „Edukativni centar Roma“ i lokalne samouprave, koji su se složili da samo jednakost i razumevanje među nacionalnim zajednicama, mogu dovesti do razvoja jednog društva.

UG „Edukativni centar Roma“ je uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo iz Beograda, u proteklih godinu dana realizovao projekat pod nazivom „Unapređivanje postojećih i izgradnja novih mehanizama za inkluziju Roma u loklnim zajednicama na severu Vojvodine“. Povod za ovaj projekat bilo je nezadovoljstvo većinskog stanovništva mesnih zajednica Zorka, Čantavir i Horgoš zbog učestalih krađa te optuživanje cele romske zajednice. Kako bi rešili problem i unapredili položaj Roma u ovim mesnim zajednicama korišćen je primer MZ „Peščara“, koji se pokazao kao veoma dobar. 

Kao ciljevi projekta navode se stvaranje uslova da se u Savet za međunacionalne odnose u Subotici i Kanjiži uključi predstavnik romske zajednice, osnaživanje predstavnika ove zajednice da se uključi u ostvarivanje prava i preuzimanje obaveza po modelu MZ „Peščara“, kao i podrška rešavanju problema. Kao glavne prepreke inkluziji navode se siromaštvo i predrasude.

Poboljšanje materijalnog položaja Roma kroz učešće i saradnju, a ne kroz davanje materijalne pomoći mogu doprineti inkluziji Roma u društvo. Prema rečima predstavnika romske zajednice, samo razumevanje i saradnja među nacionalnim zajednicama predstavljaju osnovu za razvoj društva.

Izvor: RTV Yueco
Konferencija: Inkluzija Roma na severu Vojvodine Konferencija: Inkluzija Roma na severu Vojvodine Konferencija: Inkluzija Roma na severu Vojvodine Konferencija: Inkluzija Roma na severu Vojvodine Konferencija: Inkluzija Roma na severu Vojvodine Konferencija: Inkluzija Roma na severu Vojvodine Konferencija: Inkluzija Roma na severu Vojvodine Konferencija: Inkluzija Roma na severu Vojvodine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 2594
Povezane teme

inkluzija roma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.