Komentara: 18
Pregleda: 4710

Industrijski parkovi privlače investicije

12.07.2016. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Kako bi se upoznao sa resursnim potencijalom i stanjem privrede u cilju kreiranja mera za ekonomski razvoj Severnobačkog okruga, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković u okviru radne posete Subotici sastao se sa predsednikom Regionalne privredne komore, Slobodanom Vojinovićem.
Industrijski parkovi privlače investicije

Osvrnuvši se prioritetne tačke rada Pokrajinske vlade u narednom periodu među kojima su agroindustrija, privreda i razvoj turizma, resorni pokrajinski sekretar je izjavio da je Subotica prepoznata kao mesto ka kojem će biti usmerene značajne mere i aktivnosti radi podsticanja ekonomskog rasta.

- Već ranije je Palićko jezero prepoznato kao ključni turistički potencijal, kako kongresni, tako i onaj koji se nije ostvario u punom kapacitetu, kao što je banjski i zdravstveni. Danas imamo situaciju da veliki broj turista dolazi u Suboticu zbog zdravstvenih usluga, pa nakon Beograda, Subotica prednjači u tom vidu usluga. Te zdravstvene usluge bi trebalo upotpuniti, kao i turističke sadržaje koji bi trebalo da omoguće njihovo nesmetano obavljanje. Verujem da će nova Vlada uspeti da nađe sistemsko rešenje za čišćenje Palićkog jezera i njegovo stavljanje u turističku, kao i banjsko-lečilišnu funkciju. Sve susedne zemlje mogu da donesu novu dodatnu vrednost, ne samo u investicionom smislu, nego i u okviru turističke i robne razmene sa ovim delom Vojvodine, pri čemu je Subotica gravitacioni centar - kaže Ivan Đoković.

Podsećajući na spoljno trgovinski suficit koji su prošle godine ostvarile sve opština pod nadležnosti Regionalne privredne komore, potpredsednik Pokrajinske vlade je rekao da su važna komponenta u daljem ekonomskom razvoju mikro i mala preduzeća, kao i stari zanati.

- Zbog kulture i nasleđenih, tradicionalnih vrednosti koje imaju ljudi na ovom prostoru, smatramo da bi u narednom periodu trebalo podstaći umetničke i stare zanate, što spada u domen kreativne industrije.Trebalo bi ih podržati, ne samo u smislu da predstave kulturnu i privrednu riznicu Vojvodine ka inostranstvu i nađu svoje mesto na inostranim tržištima gde su ti proizvodi cenjeni i plaćeni više u odnosnu na svoju upotrebnu vrednost, nego da te kreativne vidove industrije iskoristimo da adaptiramo naše proizvode posebno u domenu industrije hrane, kako bi moglo da ih apsorbuje tržište Evropske unije - kaže Đoković.

Na sastanku je zaključeno da bi u skladu sa potencijalom kakav pruža Industrijska zona Mali Bajmok trebalo raditi na daljoj edukaciji i dokvalifikaciji radne snage radi podsticanja zapošljavanja, ali i na širenju mreže domaćih firmi-kooperanata.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 4710
Povezana vest
Povezane teme
privredna komora Slobodan Vojinović regionalna privredna komora
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.