Komentara: 18
Pregleda: 5238

Industrijski parkovi privlače investicije

12.07.2016. u 17:09h
Izvor: Subotica.com
Kako bi se upoznao sa resursnim potencijalom i stanjem privrede u cilju kreiranja mera za ekonomski razvoj Severnobačkog okruga, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković u okviru radne posete Subotici sastao se sa predsednikom Regionalne privredne komore, Slobodanom Vojinovićem.
Industrijski parkovi privlače investicije

Osvrnuvši se prioritetne tačke rada Pokrajinske vlade u narednom periodu među kojima su agroindustrija, privreda i razvoj turizma, resorni pokrajinski sekretar je izjavio da je Subotica prepoznata kao mesto ka kojem će biti usmerene značajne mere i aktivnosti radi podsticanja ekonomskog rasta.

- Već ranije je Palićko jezero prepoznato kao ključni turistički potencijal, kako kongresni, tako i onaj koji se nije ostvario u punom kapacitetu, kao što je banjski i zdravstveni. Danas imamo situaciju da veliki broj turista dolazi u Suboticu zbog zdravstvenih usluga, pa nakon Beograda, Subotica prednjači u tom vidu usluga. Te zdravstvene usluge bi trebalo upotpuniti, kao i turističke sadržaje koji bi trebalo da omoguće njihovo nesmetano obavljanje. Verujem da će nova Vlada uspeti da nađe sistemsko rešenje za čišćenje Palićkog jezera i njegovo stavljanje u turističku, kao i banjsko-lečilišnu funkciju. Sve susedne zemlje mogu da donesu novu dodatnu vrednost, ne samo u investicionom smislu, nego i u okviru turističke i robne razmene sa ovim delom Vojvodine, pri čemu je Subotica gravitacioni centar - kaže Ivan Đoković.

Industrijski parkovi privlače investicije

Podsećajući na spoljno trgovinski suficit koji su prošle godine ostvarile sve opština pod nadležnosti Regionalne privredne komore, potpredsednik Pokrajinske vlade je rekao da su važna komponenta u daljem ekonomskom razvoju mikro i mala preduzeća, kao i stari zanati.

- Zbog kulture i nasleđenih, tradicionalnih vrednosti koje imaju ljudi na ovom prostoru, smatramo da bi u narednom periodu trebalo podstaći umetničke i stare zanate, što spada u domen kreativne industrije.Trebalo bi ih podržati, ne samo u smislu da predstave kulturnu i privrednu riznicu Vojvodine ka inostranstvu i nađu svoje mesto na inostranim tržištima gde su ti proizvodi cenjeni i plaćeni više u odnosnu na svoju upotrebnu vrednost, nego da te kreativne vidove industrije iskoristimo da adaptiramo naše proizvode posebno u domenu industrije hrane, kako bi moglo da ih apsorbuje tržište Evropske unije - kaže Đoković.

Na sastanku je zaključeno da bi u skladu sa potencijalom kakav pruža Industrijska zona Mali Bajmok trebalo raditi na daljoj edukaciji i dokvalifikaciji radne snage radi podsticanja zapošljavanja, ali i na širenju mreže domaćih firmi-kooperanata.

Izvor: Subotica.com
Poseta potpredsednika Vlade Vojvodine RPK Subotica Poseta potpredsednika Vlade Vojvodine RPK Subotica Poseta potpredsednika Vlade Vojvodine RPK Subotica Poseta potpredsednika Vlade Vojvodine RPK Subotica Poseta potpredsednika Vlade Vojvodine RPK Subotica Poseta potpredsednika Vlade Vojvodine RPK Subotica Poseta potpredsednika Vlade Vojvodine RPK Subotica Poseta potpredsednika Vlade Vojvodine RPK Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 5238

Povezana vest

Povezane teme

privredna komora

Slobodan Vojinović

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.