Komentara: 2
Pregleda: 1740

Imunizacija stanovništva teče po planu, MMR vakcina i dalje problematična

25.04.2018. u 10:32h
Izvor: Subotica.com
Obuhvat vakcinacije u Subotici je visok, osim za MMR vakcinu, poručili su u Zavodu za javno zdravlje povodom obeležavanja Nedelje imunizacije. Imunizacija se prema rečima epidemiologa sprovodi u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti i predstavlja najbolji način kontrole.
Imunizacija stanovništva teče po planu, MMR vakcina i dalje problematična

U našoj zemlji svako dete u obavezi je da primi pet vakcina koje ga štite od 11 zaraznih bolesti. Prvog dana po rođenju dete dobija vakcinu protiv tuberkuloze, kao i vakcinu protiv virusa hepatitisa B, a u trećem mesecu života dobija se vakcina pentaksim, u cilju prevencije pet zaraznih bolesti kao što su difterija, tetanus, veliki kašalj, dečja paraliza i oboljenja izazvana virusom influence tip B.

Od ove godine u kalendar obavezne imunizacije uvedena jer vakcina protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije za decu rođenu od 1. januara 2018. godine. Vakcina je, prema rečima epidemiologa, visoko efikasna u redukciji invazivnih formi oboljenja kao što su meningitis – zapaljenje moždanica, pneumonija – zapaljenje pluća, bakterijemija, kao i kod najučestalijih formi zapaljenja srednjeg uha dece uzrasta do 2 godine. U drugoj godini života obavezna je MMR je vakcina koja sadrži tri komponente protiv morbila-malih boginja, Mumpsa-zaušaka i rubele.

- Za postizanje kolektivnog imuniteta cilj je da vakcinalni obuhvat bude što viši. Kada je obuhvat 95 odsto i veći smatra se da tada u populaciji  postoji odgovarajući kolektivni imunitet. Na teritoriji Severnobačkog okruga poslednjih godina po pitanju niza vakcina  ostvaren je visok vakcinalni obuhvat izuzev po pitanju vakcina MMR. Ipak, ohrabrujuće je što je tokom prošle godine i po pitanju ove vakcine na teritoriji grada Subotice i Severnobačkog okruga dostignut očekivani obuhvat od 95 odsto. Naši rezultati su odlični i malo je okruga na teritoriji Srbije koji imaju ovako visok vakcinalni obuhvat - ističe dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Nedelja imunizacije se obeležava uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sa ciljem da se ukaže na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije mnogih bolesti.

- Od početka ere vakcinacije, ostvarena je eliminacija po pitanju niza zaraznih bolesti te se ne registruju, a velike boginje su iskorenjene. Već 20 godina na području Evrope ne javlja se dečja paraliza, što je rezultat primene vakcina. Videli smo da je poslednjih godina došlo do porasta broja obolelih od malih boginja, imamo epidemiju morbila sa blizu 5000 obolelih. Bilo je 15 smrtnih ishoda. To se desilo, jer se u krugu ljudi koji nisu zdravstveni radnici učinilo da imunizacija nije potrebna, te nisu dovodili decu na vakcinaciju - objašnjava  dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1740
Povezane teme

vakcinacija

imunizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.