Komentara: 9
Pregleda: 3697

Impulsi “pojeli“ subotički budžet

09.11.2009. u 03:20h
Izvor: Večernje novosti
<p>Zaposleni u Gradskoj upravi u Subotici potro&scaron;ili su ukupno oko pola miliona dinara vi&scaron;e od iznosa koji je limitiran za službene mobilne telefone. To je, prilikom kontrole rada Gradske uprave u periodu od 2007. do oktobra 2008. godine, utvrdio budžetski inspektor Ministarstva finansija, nakon čega je svojim re&scaron;enjem naložio gradu da taj iznos vrati u budžet.</p>
Impulsi “pojeli“ subotički budžet

U Gradskoj upravi tvrde da je inspektor pogrešio i kažu da su, povodom njegovog rešenja, uložili žalbu drugostepenom organu. Žalba je još uvek na razmatranju.
Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, tvrdi da je odluka budžetskog inspektora diskutabilna. On ističe da ima jaku kontrolu u trošenju budžetskog dinara te da zaposleni prekoračenje određenog limita moraju da plate iz sopstvenog džepa.

- Teško sada možemo da vratimo taj novac - kaže Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice. - Veoma vodim računa o svemu što je u domenu moje odgovornosti, pa tako i da budemo krajnje racionalni, štedljivi i fleksibilni. Već odavno sam uveo
pravilo da se svima iz gradske uprave skida sa plate iznos za koji prekorače limit određen za mobilne telefone. Zbog toga, među zaposlenima, važim za najškrtijeg gradonačelnika do sada.

Zaključkom Vlade Republike Srbije od 2003. godine, limit za mobilne telefone za imenovana i postavljena lica iznosi 5.000, a 1.000 dinara za zaposlene koji imaju pravo korišćenja. Budžetski inspektor je utvrdio da je grad potrošio i uplatio pola miliona dinara više od limitiranog iznosa.

- Mislim da je inspektor pogrešio jer se na nas ne odnosi zaključak Vlade. Limiti koji su utvrđeni pomenutim zaključkom odnose se na ministarstva, posebne organizacije Republike i na stručne službe Vlade. Pomenuti zaključak nikada nije dostavljen lokalnoj samoupravi niti se odnosi na njih - objašnjava Dubravka Rodić, šef Službe za finansije u Gradskoj upravi Subotice. - Zbog toga smo se mi i žalili na rešenje inspektora, a ta žalba se još uvek nalazi na razmatranju kod drugostepenog organa. Ukoliko nakon isteka žalbenog postupka bude doneto nepovoljno rešenje, grad će, verovatno, privatnim tužbama morati da obezbedi novac kako bi ga vratio u budžet.

Do rešenja budžetskog inspektora došli su novinari Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a (CINS), u sklopu projekta „Istraživanje rada lokalnih samouprava".

ŠTEDNjA
PREMA Nacrtu zakona o lokalnoj administraciji, Subotica je na dnu tabele po višku zaposlenih u Gradskoj upravi, što znači da treba da otpusti svega sedmoro zaposlenih.
Inače, ove godine su, u cilju štednje, troškovi reprezentacije u Gradskoj upravi Subotica sa 12 smanjeni na šest miliona dinara.

PROPISANA TARIFA
PREMA opštinskom aktu, koji je u skladu sa zakonom od maja 2005. godine, šefovi službi gradske uprave mesečno za telefon mogu da potroše 2.500 dinara, inspektori 2.000, rukovodioci odeljenja i vozači 1.500, tehnički sekretari i radnici na hitnim intervencijama 1.000, a zaposleni na terenskim poslovima 2.000 dinara.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3697
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.