Komentara: 25
Pregleda: 4564

Ima li u Subotici dovoljno parking mesta za osobe sa invaliditetom?

27.10.2019. u 15:00h
Izvor: TV Subotica
Od 2.844 javna parking mesta u Subotici, 42 su namenjena osobama sa invaliditetom. Korisnici invalidskih kartica, koji neretko zatiču vozila nesavesnih sugrađana parkirana na mestu predviđenom za njih, smatraju da ovakvih parking mesta nema dovoljno, dok iz JKP „Parking“ poručuju da mesta ima, a da je problem jedino u užem centru grada.
Ima li u Subotici dovoljno parking mesta za osobe sa invaliditetom?

Ove godine u Subotici izdato je 365 invalidskih kartica za besplatno parkiranje. Nemanja Macura, jedan je od vozača koji je poseduje, a često ne može da iskoristi svoje pravo i parkira se na mesto za invalide. Problem bi kaže, bio rešen, kada bi takvih parking mesta bilo više i kada bi građani bili savesniji.

Kod "Maksija" su šanse 50 odsto da ima ili nema mesta, a kod Gradske kuće, gde takođe ima dva mesta, ona su non stop zauzeta. To nisu invalidi, već neko drugi stane i 99 odsto svugde u gradu gde po pravilu ima dva mesta, ona su zauzeta, a mi kao invalidi ne možemo da stanemo. Možemo, kao što svako može da stane, ali onda plaćamo kaznu, a imamo nalepnicu - kaže Macura.

Ukupno 42 parking mesta namenjena licima koji poseduju invalidsku karticu, obeležena su vertikalnom i horizontalnom signalizacijom i raspoređena su po svim zonama u gradu. JKP „Parking“ sprovodi stalnu analizu popunjenosti kapaciteta ovih mesta.

- Ukoliko zaključimo da je taj broj nedovoljan, mi ćemo ga povećati. Po sadašnjoj analizi, broj invalidskih mesta u gradu je dovoljan, osim na nekim lokacijama u užem centru grada, ali ni tu ne bi bilo problema da se ta parking mesta koriste namenski, što znači da parkiraju ljudi koji nemaju pravo na invalidsku karticu - objašnjava Neda Tešović, portparolka JKP "Parking".

Prema gradskom rešenju o javnim parkiralištima, invalidom se smatra lice kome su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom, lica obolela od distrofije, paraplegije, multipleskleroze, cerebralne paralize sa najmanje 70 odsto telesnog oštećenja, lica sa oštećenjem vida od 90 odsto, ratni i mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata i lica na dijalizi. Ova lica mogu da dobiju karticu za besplatno parkiranje koja važi godinu dana i obnavlja se svake godine.

Dokumentacija koja je potrebna za dobijanje invalidske kartice je rešenje invalidske komisije, saobraćajna dozvola i lična karta. Preduzeće izdaje nalepnicu za obeležavanje vozila invalidnog lica ili člana zajedničkog domaćinstva, na osnovu medicinske i druge dokumentacije koja nam se predoči - dodaje Tešković. 

Nadležna za nadzor nesavesnog korišćenja invalidskih parking mesta je komunalna inspekcija koja, ukoliko uoči nepropisno parkirano vozilo, izdaje nalog za njegovo uklanjanje.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 4564
Povezane teme

jkp parking subotica

javna parkirališta

parking mesto

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.