Komentara: 0
Pregleda: 2243

I subotički srednjoškolci u projektu „Škola bez nasilja“

08.10.2009. u 13:55h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Tokom prvih &scaron;est meseci ove godine zabeleženi su slučajevi nasilja među mladima u većoj meri nego tokom čitave pro&scaron;le godine, kažu podaci subotičkog Centra za socijalni rad. Ono &scaron;to su radnici ove ustanove mogli evidentirati u prvoj polovini godine su 222 slučaja tuča, poremećaja u pona&scaron;anju i čak krivičnih dela, dok je u 2008. zabeleženo 300 incidentnih slučajeva pona&scaron;anja mladih.</p>
I subotički srednjoškolci u projektu „Škola bez nasilja“

Nasilje među mladima očito je pojava koja s godinama poprima sve masovnije razmere, a jedna od preventivnih mera je i Unicefov projekat „Škola bez nasilja", koji se u Srbiji sprovodi već četiri godine, i to u 165 osnovnih škola. Od ove godine u projekat su uključene i srednje škole. Prvih devet škola koje će proći kroz projekat „Moja škola - škola bez nasilja" su iz Vojvodine, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Među izabranim školama zasad su i dve iz Subotice - Gimnazija „Svetozar Marković" i Tehnička škola.

Planirano je da se projekat sprovodi godinu i po dana, a u obuku je pored učenika uključeno i kompletno osoblje u školama. Na izvestan način u ovaj vid edukacije biće uključene i porodice, kao i čitava društvena sredina.

Projekat, takođe, podrazumeva i obimna istraživanja o slučajevima nasilja među srednjoškolskom omladinom, a edukacija će se baviti načinima reagovanja u kriznim i konfliktnim situacijama, kao i drugačijom, pozitivnom komunikacijom koja treba da stvori drugačiji osnov za odnose među mladima.

 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2243
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.