• Pregleda: 2760

I dalje zahtev za raskid privatizacije Severa

I dalje zahtev za raskid privatizacije Severa

Udruženje građana Subotice „Solidarnost“ i grupa radnika iz SEVER-a, Fidelinke, Agrokombinata Subotica, Zorke, pristupili su Koordinacionom odboru radničkih protesta u Srbiji "Pokret za slobodu".

Koordinacioni odbor radničkih protesta osnovan je 2009. godine s namerom povezivanja izolovanih radničkih grupa i širenja solidarne podrške u borbi za očuvanje privrednih subjekata koji su decenijama obezbeđivali prihode velikom broju porodica. "Pokret za slobodu" u potpunosti deli sve stavove pomenuta dva subotička Udruženja i zalaže se za poništavanje privatizacije, navodeći primer preduzeća "Zastava - elektro". Nakon što je više od godinu dana grupa od 200 radnika tog preduzeća ukazivala na nesavesno poslovanje većinskog vlasnika, uz veliki broj neprijatnosti koji su doživeli, poništena je privatizacija. Nakon toga, "Zastava - elektro"je ponovo privatizovana, a većinski vlasnik je u toj, ali i tri nove fabrike, uposlio ili planira da uposli 4.000 radnika.

Pokret za Slobodu

"Pokret za slobodu" zauzima stav da je nešto slično potrbno uraditi i sa Severom. Udruženje građana Subotice „Solidarnost“ i grupa radnika iz SEVER-a, Fidelinke, Agrokombinata Subotica, Zorke i dalje nastavljaju sa aktivnistima kako bi "Sever ostao i opstao".

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

5
cocolišta Odgovori
Ovo je sve lajanje na Mesec tranzicijskih gubitnika koji ne mogu da shvate da više nema socijalizma i da je istorija već daleko odmakla od njihovog sklerotičnog gledanja iz prošlog veka i milenijuma!Mogu još jedno da se idu klanjati "senima" druga Tita u kuću cveća" ukoliko ta još nije srušena.Ove socijalne olupine od bivše radničke klase nit su nekom zanimljive nit imaju više ikakav značaj da bi bile politički respektabilne.Nova menadžerska klasa je već formirana i dobro ustrojena,a većina je ostala praznog džepa i tanjira što je prirodan proces nestajanja jednog društvenog sloja koji je veštački i formiran i hipertrofiran na prethodnoj otimačini(nacionalizacija) i komunističkom nasilju nad istorijom.Tome je došao prirodni kraj i sirotinji je vraćeno ono mesto u društvu koje joj i pripada.
Lenin Odgovori
cocolišta-ово што си написао(прекопирао)већ сам једном читао на овим страницама.Да ли се китиш страним перјем или си ти оригинални аутор текста па си узео други псеудоним.
Биће још јако тешких тренутака да се тај процес заврши до краја.Може доћи и до других сценарија нпр:врата до врата,ватрене улице,побуна црвених кмера као и поља смрти али ће исход на крају бити апокалиптични а ла Побеснели Макс.
Онда ће богатуни да живе сами својим поквареним животом на овој болесној планети.
На истој страници дневних новина читам о томе колико деце умире сваки дан у Сомалији од глади и да онај Руски срољо Абрамовић издаје своју јахту за 2 милиона долара недељно.
Револуција.....
cocolišta Odgovori
I "revolucije" su već istorijski istrošeni pojmovi koji su,zna se kakve plodove doneli svetu i zato one više nisu ponovljive.Nema više Kominterne i sličnih centara moći koji bi to pokrenuli i dirigovali.A prazni želuci nikad nisu uspevali trajno promeniti poredak vlasti(od Spartaka do Matije Gupca) nego su u konačnici uvek bili ugušeni i nikad nisu imali presudnu ulogu u društvenim promenama.Za rat i revoluciju opet treba veliki kapital.
Ovo što se kod nas događa posledica je boljševički uslovljenog hipertrofiranja "radničke klase" kroz duge decenije od završetka II sv.rata do propasti komunizma.Dakle,taj socijalni sloj je formiran da bi bio garant političke stabilnosti komunističkog režima,a ne zato što bi imao neki istorijski legitimitet.A formiran je iz različitih izvora:migracijama iz pasivnih krajeva,regrutiranjem iz redova pauperiziranog seljaštva kome je agrarnom reformom oduzeta zemlja,sitnih zanatlija itd,da bi se formirao kao jedna homogena grupa koja je relativno dobro živela i čiji je zadatak bio da štiti komunistički poredak.U to vreme nikog nije interesovalo što sve to prividno blagostanje počiva na krvi,otimačini i razvlašćivanju građanskog sloja,industrijalaca,seljaka,intelektualaca i ostalih...Sad isto tako nikog nije briga za tu gomilu sirotinje ...Budućnost evropske Vojvodine nije ta masa osiromašenih proletera nego bogati kulaci koji će hraniti Evropu i dobivati subvencije iz Brisela,upravo oni na čijoj krvi je stasao komunizam pre 70 godina.Točak istorije se vraća u prvobitnu poziciju!
Milla Odgovori
Da nije u istoriji bilo te male beznačajne sirotinjske bagre koja je svojim bunama i pokretima otpora ipak menjala društvo ( u koliko toliko humanije ) možda bi "guzonjini sinovi" koji pljuju i nipodaštavaju živote izgubljene zarad bolje budućnosti bili još u lancima.
Lenin Odgovori
cocolišta-Слажем се неким делом твог гледања теорије завере против средње,боље речено радничке класе садашњег друштвеног система.По мом' мишљењу све је то масло Масонске ложе кабалиста руских,источно па и проевропских клана,тајкуна зулуфара.Имају разрађене илегалне трговачке ланце продаје људских органа,оружја,,дроге,племенитих метала ,дијаманата као и разних енергената.Баш интересантно како њихова матична земља није осетила светску кризу иако су тих дана отпочели једну од безброј офензива против вишевековног непријатеља.Свугде у свету имају своје пионе;политичаре(позицију,опозицију),тајкуне,познате личности па и естрадне звезде који ће свашта урадити да би ушли у елитни слој ложе.
Зашто им смета средња/радничка класа?!Зато што је још увек најбројнија.Доста пута у историји човечанства показало да нејака маса може да победи моћног противника.Зато се труде да што више ослабе потенциалног непријатеља;одузевши им посао,егзистенцију,понос,вољу за животом приморавши их да не оснују породицу,да не праве потомке.Кроз ситне и крупне измене закона манипулишу те и владају државама.Измишљају,у први мах смешне,али кад боље погледаш баш жестоке прописе(Погледајте прописе ЕУ).
Свака политичка структура је њихов изум.Тако и комунизам.Неуспео покус.Не мења се ништа;и онда су они владали као и данас.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.