Komentara: 3
Pregleda: 3981

Humanitarni novogodišnji koncert crkvenog hora Sveti Roman Melod za dvogodišnju Lenku

12.01.2020. u 14:30h
Izvor: Subotica.com
Humanitarni novogodišnji koncert crkvenog hora Sveti Roman Melod održaće se 14. januara u Velikoj većnici. Ulaznice koštaju 300 dinara, a sav prihod od koncerta namenjen je Lenki Vidakov, sugrađanki staroj 21 mesec, kojoj je neophodan medicinski potrošni materijal za svakodnevnu negu.
Humanitarni novogodišnji koncert crkvenog hora Sveti Roman Melod za dvogodišnju Lenku

Ovogodišnji koncert biće 11. po redu humanitarni novogodišnji koncert crkvenog hora Sveti Roman Melod, kojim će se ujedno proslaviti i 20 godina rada, pod vođstvom dirigenta Dragane Nikolić

- Crkveni hor je postojao i pre nas. Vodio ga je pokojni prota Vasa, a pre njega u crkvi je radio i delovao hor "Graničar", koji je osnovan još davne 1865. godine. Tradicija horskog pevanja u Subotici je veoma duga, a u gradu i danas deluje dosta horova i pevačkih društava - kaže Nikolić.

Humanitarni novogodišnji koncert crkvenog hora Sveti Roman Melod za dvogodišnju Lenku

Gost novogodišnjeg koncerta biće muški hor Karlovačke Bogoslovije "Sveti Arsenije Sremac", koji će po prvi put nastupiti na ovom koncertu. Program će se sastojati iz dva segmenta, od kojeg će se u prvom, duhovnom, izvoditi dela srpskih i ruskih kompozitora, kao i vizantijski napev, dok će se u drugom, svetovnom delu programa, hor predstaviti sa narodnim, izvornim i popularnim pesmama obrađenim za mešoviti hor.

Sav prihod od koncerta namenjen je našoj sugrađanki Lenki Vidakov, devojčici staroj 21 mesec, kojoj je po rođenju operisano više udruženih srčanih mana, a kao posledica postoperativnog toka su i neurološka oštećenja.

- Lenka danas diše preko traheostome i hrani se preko gastrostome. Sredstva koja budemo prikupili, roditelji će iskoristiti za kupovinu medicinskog potrošnog materijala koji svakodnevno koriste za negu devojčice - objašnjava Dragana Nikolić.

Lenka je veliki borac. Čak 17 meseci devojčica je provela u bolnici u Tiršovoj, a sada neophodnu negu dobija kod kuće. Za to su potrebni aspirator, sterilne rukavice, špricevi, trahealna kanila... Njene roditelje to mesečno košta oko 70 hiljada dinara.

- Dobili smo značajnu pomoć od gradskog Fonda za lečenje teško obolele dece, on nam je obezbedio sterilne rukavice, koje su najveća stavka i to nam je velika ušteda. Ljudi nam izađzu u susret i deo materijala dobijemo po povoljnijim cenama a svuda na preglede i kontrole idemo sanitetom – kaže majka Ana Vidakov, koja zbog ćerkinog stanja ne može da radi. - Lenki je ugrađen pejsmejker, ali neurološka oštećenja koja je dobila prilikom reanimacije, su veoma teška. Ona uglavnom leži, pomera rukice i nogice ali je vezana za krevet. Radimo sa njom fizikalnu terapiju i sve što možemo.

Ulaznice za koncert koji se pdržava 14. januara od 19,30 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, po ceni od 300 dinara, mogu se kupiti u prodavnici sveća u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg ili na dan koncerta ispred Velike većnice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3981

Povezana vest

Povezane teme

hor sveti roman melod

humanitarni koncert

velika većnica

novogodišnji koncert

dragana nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.