Komentara: 0
Pregleda: 1249

Hladno vreme smanjilo koncentraciju alergena u vazduhu

21.03.2018. u 12:27h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena jove, dok je od umerenih zabeležena visoka koncentracija polena čempresa. Ostala drveća beležila su niske koncentracije polena u vazduhu.
Hladno vreme smanjilo koncentraciju alergena u vazduhu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, početkom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 60 polenovih zrna jove i čepresa po metru kubnom vazduha. Međutim, zbog nešto nižih temperatura koje su usledile u narednim danima, koncentracija se postepeno smanjivala sa visoke na umerenu, a potom i na nisku.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput breze, leske, jasena, topole, vrbe i brestova, tokom protekle nedelje beležila su veoma niske koncentracije ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, zbog snega i nižih temperatura sva drveća imaće nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1249
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

sezona alergija

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.