• Pregleda: 891

Hladno vreme smanjilo koncentraciju alergena u vazduhu

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena jove, dok je od umerenih zabeležena visoka koncentracija polena čempresa. Ostala drveća beležila su niske koncentracije polena u vazduhu.
Hladno vreme smanjilo koncentraciju alergena u vazduhu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, početkom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 60 polenovih zrna jove i čepresa po metru kubnom vazduha. Međutim, zbog nešto nižih temperatura koje su usledile u narednim danima, koncentracija se postepeno smanjivala sa visoke na umerenu, a potom i na nisku.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput breze, leske, jasena, topole, vrbe i brestova, tokom protekle nedelje beležila su veoma niske koncentracije ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, zbog snega i nižih temperatura sva drveća imaće nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.