Komentara: 0
Pregleda: 1687

Hladna zima i vreli računi

07.03.2009. u 08:23h
Izvor: Građanski list
<p>Oni koji su se zimus "pregrejali" brzo su se i opekli o visoke račune, skupo plativ&scaron;i saznanje da jeftinog grejanja - nema. To potvrđuje i računica jednog na&scaron;eg sugrađanina koji se zaprepastio kad je sve sabrao i zaključio da je za svoj radni vek, izdvajajući za ogrev i grejanje, jednu kuću "proterao" kroz dimnjak.</p>
Hladna zima i vreli računi

Potrošnja toplotne energije preko "Toplane" u januaru je bila veća za 30 odsto nego u decembru, što ne treba da čudi s obzirom na to da smo imali čak 15 ledenih dana s temperaturama ispod nule.

Januar najskuplji

- Računi za januar su, kad se tome doda i novo poskupljenje od početka godine, u proseku veći za 50 do 60 odsto. Istina, u pojedinim zgradama računi su gotovo dvostruko veći - rekao je za "Subotičke novine" Pero Rikić, direktor gradske "Toplane", napominjući kako su neosnovane priče da se u ovom preduzeću računi koji stižu na adrese potrošača "napamet štancuju":

- Grejanje se obračunava isključivo na osnovu utrošene količine toplotne energije za svaku pojedinu zgradu. Merenja se obavljaju u toplotnim podstanicama, pomoću kalorimetara, i to se raspodeljuje na pojedine stanove srazmerno njihovoj površini odnosno prema pokazateljima s elektronskih delitelja tamo gde su takvi uređaji instalirani.

Evidentno je da su, shodno potrošnji, računi za januar najviši u ovoj grejnoj sezoni. Potrošači koji nisu u mogućnosti da u celosti izmire iznos na računu, ukoliko uplate akontaciju, ostatak, bez uračunate kamate, mogu platiti do kraja jula, kad se i u obračunskom smislu završava grejna sezona.

Komfor košta

- Nema jeftine energije i to potrošači treba da znaju. Nakon što je "Srbijagas" podigao cenu gasa za čitavih 60 odsto, vrlo brzo su se izjednačile i cene ostalih energenata. Poskupljenje zemnog gasa pratile su nove cene uglja, toplotne energije, struje, lož-ulja - kaže Grgo Horvacki, direktor "Subotica-Gasa", podsećajući da je ovakav vid grejanja i dalje najjeftiniji.

Jesenja korekcija cena i hladan početak godine odrazili su se i na račune iz "Subotica-Gasa", ali ne treba zanemariti još jednu, daleko važniju stavku koja podiže troškove:

- Potrošnja, u suštini, zavisi od objekta, njegove namene i karakteristika. Čovek najviše može uštedeti ako iskoristi letnji period pa uradi izolaciju. To je jedina prava ušteda, jer postavljanjem svega pet centimetara stiropora svako domaćinstvo može uštedeti najmanje 30 odsto energije. Još ukoliko se poboljša zaptivanje vrata i prozora, te vodi računa o temperaturi u smislu dnevnog i noćnog režima, ušteda može biti i do 40 odsto.

Kako će energija i u budućnosti biti sve skuplja, stručnjaci napominju da bi tako i kod nas što pre na dnevni red trebalo da dođu i neke druge mere štednje. Baškarenje zimi u majici kratkih rukava valja zaboraviti ili ćete ga u budućnosti skupo plaćati. Premijer Švedske je ličnim primerom i debelim džemperom pokazao komfor na 18 stepeni u svom domu.

- Sugrađani treba da shvate da ne treba ići na maksimalnu ugodnost, jer to košta. Svaki stepen nosi šest do osam odsto troškova, pa nije teško izračunati da se snižavanjem temperature u kući za tri stepena - recimo, sa 23 na 20 - po računu uštedi i do 18 odsto - konkretan je prvi čovek "Subotica-Gasa".

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1687
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.