• Pregleda: 2819

HKC "Bunjevačko kolo" obeležava pola veka postojanja

Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ obeležava pet decenija postojanja. Organizujući brojne manifestacije i sekcije „Bunjevačko kolo“ je svih ovih godina istrajni pregalac u očuvanju kulture i tradicije.
HKC "Bunjevačko kolo" obeležava pola veka postojanja

Veliko prelo, Prelo sićanja, Noć muzeja, godišnji koncerti samo su neki od događaja koji se već godinama upisuju u kalendar našeg grada.

- “Bunjevačko kolo“ jeste udruženje ali je po svojoj dugovečnosti kulturna institucija grada, a danas smo najviše poznati po očuvanju naše kulture i tradicije. Ponosni smo na to što smo, i pred svih izazova proteklih 50 godina, sačuvali naše društvo i održavanjem manifestacija uvek imali za cilj da sačuvamo našu kulturu – istakao je Lazar Cvijin, predsednik HKC „Bunjevačko kolo“.

Povogom pola veka postojanja, 18. januara, u protorijama „Bunjevačkog kola“ održaće se tribina „Kako je nastalo Bunjevačko kolo“.

- “Bunjevačko kolo“ je osnovano 18. januara 1970. godine u Velikoj većnici Gradske kuće a tada je brojilo 354 člana – podseća Željka Vukov. - Na tribini će govoriti učesnici osnivačke skupštine Naco Zelić, Grgo Bačlija, Bela Ivković i Ružica Šimić, a biće prikazani stari snimci i dva filma Zvonimira Sudarevića. U kulturnom delu programa učestvovaće i književno teatarski kružook sa poetskim prikazom „Avaške godine“ po istoimenom delu Milovana Mikovića, kao i pevačka grupa „Prelje“. Ovo je prva tribina koja će se održavati tokom ove jubilarne godine.

Jedna od najpoznatijih manifestacija je Veliko prelo, koje će se održati 25. januara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

22
Istina... Odgovori
Bunjevci Hrvati. Zemljani Vanzemaljci. U zdrav mozak!
mulavi Odgovori
Ova lupetanja koja dijele t.zv.Bunjevce i Hrvate su strogo ograničena na granice Srbije i čim se ta granica prijeđe,bez obzira u kom smjeru,ona postaju irelevantna.Bilo je doduše,pokušaja izvoza tih specifično srbijanskih gluposti u Mađarsku,ali su tamošnji znanstveni krugovi to u startu otkačili s dnevnog reda kao stvar nedostojnu ozbiljnog razmatranja.To još "cvata" samo unutar Srbije gdje na tome sasvim lijepo plivaju kojekakvi politikanti najnižeg ljudskog rejtinga i lokalni dripci koji su naučili živjeti od "džabalebarenja" i besplodnog sastančenja još iz vremena komunizma.A sve te gluposti i političke organizacije oformljene za njihov račun plaćaju građani Srbije.Neki su na takvim glupostima čak dobili i doktorate.Propala politika propale države.
Istina...
@MUTAVI

A šta kaže vaša agitpropaganda na Zemljane Vanzemaljce? Ima li za to neko vaše "genijalno" objašnjenje koje se kosi sa logikom, razumom, naukom? Samo nemojte da serete o ljudima vanzemaljcima reptilima, NLO, Oblasti 51, Letu na Mesec, Putovanju na Mars, Svemirskim izazovima... Ne jebite u zdrav mozak.
Mata
Što Vam ispred reći Bunjevac stoji tzv.?Svako ima pravo da se izjasni i oseća kako želi
Svedok saradnik
Ikavicom drugi put, vako si samo još jedan sa strane što je došo da nam pametuje i mitinguje i da nam objašnjava ko smo i šta smo.
Malagu
Ti kao Hrvat ne mozes da odredjujes sta smo mi Bunjevci, a mi kazemo da smo Bunjevci, a ne Hrvati.
DRAPO
@ MULAVI
Baš si mulav !!! T.ZV: Bunjevci su uvik bili i ostal BUNJEVCI !!! A to sa rvatima nema nikake veze !!! I nemojte nas više svojatati !!! NAŠA JE GRANA MALA AL' JE FINA !!!
IPO
Glavni narodno-oslobodilački odbor Vojvodine doneo je 14. maja 1945. akt po kojem "bunjevačke i šokačke narodnosti ne postoje" i kojim je naređeno da treba "sve Bunjevce i Šokce tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu". Tim aktom je preko 100000 duša proglašeno hrvatima protiv njihove volje. U svim okolnim zamljama je ta asimilacija uspela, jedino u Srbiji ne! Ma koliko to nekom smetalo nama je Srbija matična zemlja. Vama novopečenim hrvatima što lomite jezike dodvoravajući tamošnjim prilikama koje vas kupuju za tepsiju ribe valjalo bi shvatiti da ste samo instrument za ostvarivanje tuđih interesa. Tamo vas ne žele, ne trebate im. A u Srbiji imate prava kao malo koja manjina bilo gde u svetu. Poštuje to. Na kraju krajeva truju vas mržnjom prema Srbiji a i sami ste za predsednika Hrvatske izabrali SRBINA. Često ste mi zabavni a nekam mi vas je i žao!!!
Bunjevac
@IPO sve ovo što navodiš je iskrivljeno tumačenje povijesti.Što se tiče Dekreta narodnooslobodilačkog odbora u vezi Bunjevaca i Šokaca njihovo pravo značenje možeš pročitati u tekstu pod nazivom "Bunjevački blog".U tom blogu je potpuno razmontirana srbijanska manipulacija Bunjevcima.
RADE Odgovori
Шта је резултат , кад интелигентне госпођице и господин изоставе плеоназам и флоскуле ? Резултат је , елоквентна најава ! Браво за даме и господина .
Zeleni zub Odgovori
Oni koji se izjasnjavaju kao Bunjevci se ustvari plase reci da su Hrvati.Cim odu u inostranstvo kazu da su Hrvati.To je istina cela.
penzionisani ekonomist
Kažu oni koji su se prodali za sitne pare i uzeli putovnicu.
Sofi Odgovori
Gde iskopaste Nacu Zelića taj je još 70-tih "mutio vodu" u Subotici pa nestao. Pitajte starije subotičani po čemu ga pamte. Rizikujem da mi komentar ne bude objavljen ali će ga bar administrator pročitati.
Istina... Odgovori
Ko nema svoje stice otimanjem tudjeg.
Bunjevac-Hrvat Odgovori
Čestitam vrednom rukovodstvu na istrajnom i uspešnom radu. Želim Vam uspeha u radu i u narednih 50 godina.
Ovima što poručuju da im je sramota da priznaju da su Hrvati, kažem da je moj dida 1934 godine radio u državnoj službi i da mu je u radnu knjižicu upisano da je Hrvat.
Nadam se da nećete reći da je Mirko Bajić veći Bunjevac od mene.
Manite se ti gluposti.
penzionisani ekonomist Odgovori
Žalosno je gledati koliko su neki diskuntanti agresivni u dokazivanju kako su Bunjevci Hrvati.Pošto se neki pozivaju čak i na mađarsku akademiju nauka preporučujem im da provere geografske karte od Teleki Pal-a 1918 g, Vrlo lepo se vidi da su u tromeđi Subotica-Baja-Sombor živeli pretežno Bunjevci, a Hrvata ima tek pored granice sa današnjom Hrvatskom.Više ozbiljnih istoričara dozvoljava mogućnost da ime Bunjevaca potiče iz grčkog naziva što bi se moglo prevesti kao brđani. Hrvatiu se spominju tek vekovima kasnije.Po popisu 1919 g. bilo je oko 64 % Bunjevaca u Subotici, a Hrvati se ne spominju, osim u nekim prethodnima gde se njih 15-20 izjašnjavalo da govori hrvatski. Mada su državotvoran narod, Bunjevce prati tragedija da ih nerado priznaju i Hrvati i Mađari a dugo i Srbi. Nažalost narod smo koji izumire, ali ostat će svetlo ime Bunjevaca koji su voleli porodicu i slobodu, a bili lojalni građani i čuvari države u jojoj su živeli.
DRAPO
@ PENZIONISANI EKONOMIST
Svaka čast na iscrpnim podatcima !Bunjevac je bio i ostao BUNJEVAC !!!
Marko
Bunjevci su kao i Licani ili Hercegovci.Deo naroda,u ovom slucaju hrvatskog.Da nisu Hrvati bili bi Pravoslavci.Tacka.Kraj.
Veliki Bunjevac Odgovori
Poštovani, nije mi jasno kako to da bunjevci nisu Hrvati jer gospodin MIrko Bajić kao i Tamara Babić (veliki bunjevci) imaju HRVATSKI pasoš.... da bi ih imali mora im neko u familiji biti izjašnjen kao Hrvat.... pametnom dosta
sekvestor
Ne samo neko već i oni lično su se izjasnili da su hrvati i tako dobili hrvatski pasoš pa …... kad vrate hrvatske pasoše svi oni koji su koji su ovde Veliki Bunjevci i samo Bunjevci ni slučajno hrvati onda nek budu Bunjevci.
Studeni - novembar Odgovori
Velikom bunjevcu
Dali znaci da si ti Srbin ako imas srpski pasos, a neka se svako izjasnjava kako zeli, ili kako su mu preci ostavili, ja Sam Ono sto mi je otac I djedovi bili a tko menja ocevu nacionalnost netko ce menjati I njegovu. Svima zelim zdravlja I pameti da umesto veliki po nacionalnosti budu pametni Srbi, Bunjevci, Madjari, Hrvati i svi drugi
IQ130 Odgovori
Prvi vodja Bunjevaca u Subotici se zvao Djuro Vidakovic, proverite slobodno, bilo je to pocetkom 17 veka, to su nekada bili po Austrougarima Srbi Katolici.
Voleli vi to da priznate ili ne, Srbi kao narod imaju istoriju jos od doba Rima, Hrvati to nemaju, niti Bunjevci.
Otkuda su to Bunjevci pali sa neba, pa odjedanput se stvorili i gle cuda govore ikavsku verziju Srpskog jezika? Otkuda 95% Hrvata govori Srpski?
Danas svako ima pravo da se izjasnjava kako hoce, ali nemojte PREKRAJATI istoriju i svoje poreklo.

Ajdete malo razmislite, i kako vi kazete, prodivanite o tome
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.