Komentara: 0
Pregleda: 6214

Hemija je njihov element

06.06.2017. u 12:31h
Izvor: Subotica.com
Učenice III-9 odeljenja Hemijsko-tehnološke škole osvojile su prva dva mesta na državnom takmičenju "Velika nagrada hemije" (Grand prix chimique), održanom u subotu, 3. juna, na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Hemija je njihov element

Baš kao što i glasi naziv štampan na njihovim majicama, Marija Kovač i Iva Toković u svom su elementu, pogotovo kada je hemija u pitanju. Poslednji, i najznačajniji uspeh u nizu, koji su ostvarile ove talentovane devojke, Marija Kovač kao prva, i njena najbolja drugarica Iva Toković kao druga, jedine su učenice iz Srbije koje su se plasirale na Međunarodno takmičenje iz hemije, koje će se održati u Istraživačkoj stanici Petnica, u oktobru.

- Iako smo se nadale, nismo očekivale ovako dobar plasman. Ovo je naš najbolji uspeh ikada. Takmičenje se sastojalo od praktičnog dela, koji je trajao pet sati. Imali smo jednu analitičku metodu i jednu preparativnu metodu, odnosno sintezu jednog organskog jedinjena – objašnjavaju Marija i Iva, ne skidajući osmeh sa lica.

Mentor, profesor Svetozar Toković, s razlogom je ponosan, a na pitanje kako je reagovao na veliki uspeh svojih učenica, jednostavno odgovara - Bez reči.

Hemija je njihov element

Organizator takmičenja "Velika nagrada hemije" u našoj zemlji je profesor Sladić, doktor na Hemijskom fakultetu u Beogradu. On i njegov tim od devedesetih godina organizuju takmičanje za mlade hemičare, učenike srednjih hemijskih škola.

Najbolji dokaz koji govori u prilog tome da zaljubljenici u hemiju nisu pogrešili kada su upisali Hemijsko-tehnološku školu u Subotici, jesu osvojena prva mesta na ovom, ali i na drugim takmičenjima. Tako je na nedavno održanom 22. Republičkom takmičenju učenika u području rada hemija, nemetali i grafičarstvo, oblast – hemija i nemetali, Hemijsko-tehnološka škola osvojila prvo mesto ekipno (u kategoriji - hemijska tehnologija), i treće mesto ekipno (u kategoriji – opšta i neorganska hemija).

Za veliki uspeh subotičke škole i tada su bile zaslužne Marija Kovač i Iva Toković, kao i učenici Dario Piuković i Erik Šinković, dok se profesori Hemijsko-tehnološke škole rado sećaju i učenika koji su upravo na takmičenju "Velika nagrada hemije" osvajali prva mesta, među kojima su Nikola Horvacki, Igor Urošević, Viktor Čolić, Dejan Orčić i drugi. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6214
Povezane teme

hemijsko tehnološka škola

takmičenje

takmičenje iz hemije

velika nagrada hemije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.