Komentara: 8
Pregleda: 4686

Hektar zemlje u Subotici i do 15.000 evra

11.03.2013. u 16:32h
Izvor: RTV Yueco
Hektar plodne vojvođanske zemlje u okolini Subotice pojedinci kupuju i za 15.000 evra. Ova cena je mnogostruko viša u odnosu na prethodne decenije, a uglavnom je posledica globalnih trendova u poslednjih nekoliko godina. Prodaje onaj ko mora ili ne želi da se bavi poljoprivredom, kupuje onaj ko na taj način ulaže svoj novac ili širi proizvodnju, a pravog tržišta zapravo i nema već se sve vrši sporadično, pa tako i cena zavisi od slučaja do slučaja.
Hektar zemlje u Subotici i do 15.000 evra

Na osnovu iskustava agencija za promet nekretnina, u okolini Subotice prodaju se parcele veličine do nekoliko jutara, najčešće iz egzistencijalnih razloga, ili obezbeđenja novca za dalja ulaganja, a sporadično se prodaju i veće parcele površine od 40, pa i 100 i 500 hektara. Ono što je zanimljivo, te parcele u pojedinim slučajevima kupuju osobe koje nisu poznate u Subotici, što može da navede na zaključak da iza tih osoba stoje stranci, koji odmah nakon transakcije na dato zemljište stavljaju hipoteku. Pojačana tražnja zemljišta uzrokovala je i rast cena, tako da najbolja zemlja na najboljim lokacijama ima cenu i do 15.000 evra po hektaru.

U Asocijaciji poljoprivrednika kažu da zemljište prodaju naslednici koji nemaju nameru da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kao i oni koji na taj način rešavaju egzistencijalne probleme. Sa druge strane, zemljište kupuju oni koji koji su svoj novac ranije ulagali u neki drugi biznis, jer se u poslednje vreme pokazalo da je ulaganje u zemljište najsigurnije.

Nakon kraha investicionog ulaganja u nekretnine u svetu i krize bankarskog sistema, te nakon globalnog porasta cena hrane, ulaganje u kupovinu zemlje postalo je gotovo globalni trend. To se vidi i kroz činjenicu da porast cene zemlje nije registrovan u Srbiji, već i u mnogim drugim zemljama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 4686
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.