Komentara: 8
Pregleda: 5302

HDF: Nismo ušli u Skupštinu, ali osnažićemo se i spremiti za izbore za nacionalno vijeće

22.06.2020. u 19:05h
Izvor: Hrvatski demokratski forum (HDF)
Hrvatski demokratski forum (HDV) obratio se građanima povodom juče okončanih izbora za lokalni parlament, Saopštenje prenosimo u celosti.
HDF: Nismo ušli u Skupštinu, ali osnažićemo se i spremiti za izbore za nacionalno vijeće

Na izborima za Skupštinu grada Subotice održanim 21. juna 2020. godine Hrvatski demokratski forum je, prema procenama naših aktivista, osvojio poverenje više od 730 birača, odnosno oko 1,26 odsto od ukupnog broja građana izašlih na birališta. Osvojeni broj glasova nije bio dovoljan za ulazak u Skupštinu grada.

Hrvatski demokratski forum je grupa građana formirana neposredno pred ove izbore, a koja je u izbornoj trci učestvovala sa političkim strankama i pokretima od kojih su većina politički akteri već 30 godina. Iako je na izborima nastupio kao grupa građana nacionalne manjine, HDF se ravnopravno takmičio za izborni cenzus od 3 odsto. Da je HDF registrovan kao politička stranka hrvatske nacionalne manjine, zakonom predviđeni izborni prag bi nam omogućio ulazak u Skupštinu, ili bismo bili veoma blizu tome. Stoga zahvaljujemo građanima koji su poverenje dali HDF-u, a osvojeni broj glasova je zalog i obaveza da ne odustanemo od nastojanja da hrvatsku zajednicu posle godina propuštenih prilika ponovo vratimo u strukture odlučivanja u gradu. Neuspehom svakako smatramo to što ni u iduće 4 godine hrvatska zajednica neće imati svoje predstavnike u Skupštini grada Subotice, kao ni u pokrajinskom i republičkom parlamentu, te i dalje neće biti u prilici da izravno utiče na procese donošenja odluka.

Zahvaljujemo i svim našim članovima koji su u nešto više od 3 meseca izbornih aktivnosti doprineli da jedna mala grupa građana postane drugačiji, a prepoznatljivi predstavnik hrvatske zajednice u gradu i da privuče Hrvate za koje su vrata tradicionalnih institucija zajednice do sada bila zatvorena. Takođe zahvaljujemo građanima koji su svojim overenim potpisima omogućili HDF-u da uradi ono što niko u hrvatskoj zajednici nije ni pokušao od 2004. godine, a to je da samostalno izađe na izbore i zatraži podršku hrvatske zajednice.

HDF ujedno čestita izbornim pobednicima, pre svih Srpskoj naprednoj stranci koja je osvojila rekordan broj glasova, kao i Savezu vojvođanskih Mađara i želi im da sastave stabilnu vlast koja će u sledeće 4 godine nastaviti razvoj i napredak grada. U tome će im HDF, u skladu sa svojim mogućnostima i pozicijom, biti pouzdan i korektan partner.

Predstojeći period HDF će iskoristiti za organizaciono osnaživanje, a prvi sledeći test biće izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće.

// Kraj saopštenja

Izvor: Hrvatski demokratski forum (HDF)
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 5302
Povezane teme
hrvatski demokratski forum izbori2020
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.