Komentara: 19
Pregleda: 10841

Hapšenje zbog krijumčarenja ljudi

02.10.2013. u 16:35h
Izvor: Policijska uprava Subotica
Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP - a Republike Srbije, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, u međunarodnoj policijskoj akciji vođenoj sa nadležnim policijskim službama Mađarske zaduženim za sprečavanje ilegalnih migracija, nakon intenzivne razmene podataka i dokaza, koja je obavljana i putem SELEK - a, u saradnji sa kolegama iz policijskih uprava, lišili su slobode organizatora i članove organizovane kriminalne grupe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.
Hapšenje zbog krijumčarenja ljudi

Slobode su lišeni:

1. D. Č. (1962) iz Mokrina,
2. B. F. (1976) iz Preševa,
3. S. D. (1984) iz Subotice,
4. R. B. (1980) iz Korina,
5. M. I. (1990) iz Novog Miloševa,
6. M. H. (1986) iz Kanjiže,
7. Ž. D. (1982) iz Novog Kneževca,
8. I. P. (1974) iz Inđije,
9. T. Č. (1968) iz Subotice,
10. N. M. (1973) iz Inđije.

Sumnja se da je organizovana kriminalna grupa, u periodu od kraja jula do početka oktobra 2013. Godine, na područje Mađarske ilegalno prebacila veći broj osoba, državljana Srbije sa područja KiM, državljana Sirije i drugih zemalja sa afroazijskog područja, te im potom omogućavala dalji prevoz ka drugim zemljama EU.

Organizovana kriminalna grupa je funkcionisala na taj način što bi organizator organizovane kriminalne grupe, nakon kontakta sa većim brojem osoba sa područja Subotice ili AP KiM - a, uspostavljao međusoban dogovor u vezi ilegalnih migranata, koje treba na ilegalan način prebaciti preko državne granice sa Mađarskom sa ciljem njihovog daljeg odlaska ka drugim zemljama EU. Potom bi angažovao pripadnike organizovane kriminalne grupe, koji su imali unapred određene uloge i zadatke, da ilegalne migrante sa područja Preševa ili Bujanovca odvezu do Subotice, krećući se rutom duž auto puta E75, koji su ih smeštali na više lokacija u Subotici, skrivajući ih sve do momenta kada bi bilo određeno vreme za njihovo ilegalno prebacivanje. Ilegalno prebacivanje stranih državljana vršeno je noću, peške, zelenim pojasom granice Republike Srbije i Republike Mađarske, u reonu mesta "Makova sedmica" na području Srbije i mesta Aštokhalom u Mađarskoj.

Nakon pravovremene razmene podataka u paralelnoj policijskoj istrazi srpske i mađarske policije, mađarska policija je 24. 08. 2013. Godine, na svojoj teritoriji, odmah po izvršenom ilegalnom prelasku državne granice, prilikom pokušaja transporta ilegalnih migranata, lišila slobode dve osobe, koje su imale ulogu vozača i u dva vozila pronašla devet sirijskih državljana, ilegalno prebačenih sa teritorije Srbije.

Postoji osnov sumnje da su organizator i članovi organizovane kriminale grupe u periodu vođenja istrage ostvarili veliku protivpravnu novčanu korist, obzirom da se cena ilegalnog prebacivanja migranata kretala u rasponu od 2. 100 do 3. 500 evra po osobi.
Protiv osumnjičenih biće podneta krivična prijava, a oni su privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu. 

Izvor: Policijska uprava Subotica
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 10841
Povezane teme

Policijska uprava Subotica

krijumčarenje ljudi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.