Komentara: 0
Pregleda: 1568

Gvozdenović: Racionalizacija potrebna, ali ne kroz otpuštanja

29.03.2010. u 20:30h
Izvor: RTV Yueco
Gvozdenović: Racionalizacija potrebna, ali ne kroz otpuštanja

Sadašnja gradska uprava u Subotici mogla bi da funkcioniše na isti način sa 20% manje ljudi, izjavio je danas odlazeći pomoćnik gradonačelnika za racionalizaciju gradske uprave dr Nebojša Gvozdenović. On odlazi sa ove pozicije nakon godinu i po dana rada i nakon urađene analize postojećeg stanja i predloženih rešenja kako bi sistem gradke uprave postao jeftiniji i efikasniji. Problem rešavanja viška zaposlenih odlazeći pomoćnik vidi kroz njihov premeštaj na druge pozicije kroz proširenje delatnosti lokalne samouprave.

Nakon godinu i po dna provedenih u razmatranju stanja u gradskoj upravi, odlazeći pomoćnik gradonačelnika za racionalizaciju smarta da je ona najkvalitetnija gradska uprava u zemlji. Analiza racionalizacije subotičke gradske uprave usledila je skoro godinu dana pre nego što je to pitanje u Srbiji nametnuto od strane MMF-a. Pozitivne strane delovanja pomoćnika gradonačelnika su veća transparentnost Javnih nabavki koje su u nadležnosti samouprave, mere štednje u samoj upravi i nova odluka o organizaciji gradske uprave sa većom budžetskom kontrolom i inspekcijom trošenja sredstava od strane budžetskih korisnika.

U upravi sada radi 330 ljudi, 12 manje nego na početku mandata nove garniture vlasti. Po pitanju broja zaposlenih, Gvozdenović smatra da tu postoji dosta prostora za smanjenje troškova, ne kroz otpuštanje, zbog visokih otpremina i ostalih zakonskih odredbi za koje para u budžetu nema, već kroz premeštaj radne snage na druga radna mesta kroz proširenje nadležnosti uprave, kao što je Komunalna policija ili kroz premeštaje, kao što je gradsko veće gde su nakon ostavki članova iz redova SVM-a njihova mesta popunjena kadrovima drugih službi a ne novim zapošljavanjem. Do toga mora doći, nastavlja Gvozdenović, jer sistem ovakav kakav je nije održiv, uz konstataciju da i pored viška zaposlenih uprava ima potrebu za većim brojem stručnih ljudi. Međutim, ne može da precizira koji je broj zaposlenih optimalan već je stanovišta da stručne službe treba jačati na uštrb pratećih službi i to kroz uštede i modernizaciju. Kada bi se sve ovo primenilo, sadašnja gradska uprava mogla bi da funkcioniše na isti način sa 20% manje ljudi.

Osim veće kontrole trošenja budžetskih sredstava, odlazeći pomoćnik gradonačelnika za racionalizaciju ističe da bi se poboljšanja mogla ostvariti analizom i tranformacijom sistema plaćanja međusobnih obaveza između grada i budžetskih korisnika, gde bi se po njegovom mišljenju moglo uštedeti nekoliko destina miliona dinara.

Subotica je prvi grad u Srbiji koji je imao funkciiju pomoćnika gradonačelnika zaduženog za racionalizaciju gradske uprave. Svoj posao pomoćnik gradonačelnika za racionalizaciju radio je volonterski, a saradnja će biti nastavljena na drugačijim osnovama.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1568
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.