Komentara: 4
Pregleda: 3015

Grejanje (ne)će poskupeti

20.10.2011. u 17:48h
Izvor: RTV Yueco
Grejanje (ne)će poskupeti

Lokalna samouprava neće dozvoliti povećanje cene daljinskog grejanja u ovoj godini, nezvanično je rečeno za Yu eco u Gradskoj kući. Kada će poskupeti grejanje zavisi od JKP Subotička toplana koje još uvek nije dobilo zvanično obaveštenje od Srbijagasa o tome da je i u kom procentu poskupeo gas koji se u najvećem obimu koristi za zagrevanje stanova. Za to vreme, Upravni odbor JKP Subotigas doneo je rešenje o poskupljenju gasa za domaćnistva, ali ne za 10% kako je navođeno u medijima da će poskupeti, već za 16 procenata.

Više račune za utrošeni gas, domaćinstva i privrednici dobijaće od 1. decembra, na osnovu odluke Upravnog odbora JKP Suboticagas. Građanstvo je sada za kubik gasa plaćalo 35,44 dinara, a od 1. novembra kubik gas će koštati 41,17 dinara. Nova cena kubika za privredu iznosi 38,33 dinara. Iako je u medijima pominjano da će gas za domaćinstva poskupeti za 10%, Suboticagas je svoje cene ka domaćinstvima povećao za 16%.

JKP Subotička toplana još nije dobila zvanično obaveštenje o poskupljenju gasa, koji se koristi u najvećoj meri kao energent za zagrevanje stanova u Subotici. U toplani očekuju da će ono iznositi 15%, odnosno 5 dinara više po kubiku. Toplana po sezoni troši između 13 i 15 miliona kubika gasa, što će značiti da će za gas toplana morati da izdvoji između 65 i 70 miliona dinara, pa u toplani razmišljaju kako da nadomeste te troškove. Konkretnih razgovora na temu poskupljenja sa lokalnom samoupravom, koja daje saglasnost, još nije bilo.

Programom rada JKP Subotička toplana za ovu godinu je planirano povećanje cena usluga od 1. decembra, za nivo projektovane inflacije od 5,8%. Poslednje poskupljenje grejanja bilo je 1. decembra prošle godine, a planom poslovanja koji je usvojila gradska skupština toplani je dozvoljeno da poveća cene nakon godinu dana, i to za fiksni deo računa koji trenutno iznosi 26,89 dinara po kvadratu. Što se varijabilnog dela tiče, a koji zavisi od cena i količine utrošenih energenata, u planu poslovanja stoji da se toplani može dozvoliti poskupljenje za onoliki procenat koliko je poskupeo gas - dakle, najavljenih 15%.

Kako nam je, doduše, nezvanično rečeno u Gradskoj kući, u ovoj godini neće biti poskupljenja daljinskog grejanja, niti se o tome razmišlja niti su na tu temu vođeni razgovori.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3015
Povezane teme

subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.