Komentara: 6
Pregleda: 2166

Gradsko veće usvojilo strateške dokumente za razvoj poljoprivrede

25.03.2015. u 17:22h
Izvor: RTV Yueco
Gradsko veće Subotice usvojilo je Strategiju razvoja poljoprivrede i Akcioni plan razvoja organske poljoprivrede za period do 2020. godine. Dok u Terass-u pozdravljaju usvajanje akcionog plana za organsku poljoprivredu, u samoj lokalnoj samoupravi nisu sigurni na koji način realizovati strategiju razvoja poljoprivrede, jer će za to biti potrebno obezbediti skoro 12 milijardi dinara iz različitih izvora, ali će ona poslužiti kao osnova za konkurisanje za sredstva iz evropskih fondova. Konačnu reč o oba dokumenta daće Skupština grada.
Gradsko veće usvojilo strateške dokumente za razvoj poljoprivrede

Strategija razvoja poljoprivrede do 2020. godine je obimni dokument na 129 strana i obuhvata situacionu analizu, swot analize, viziju, misiju, ciljeve i mere, kao i instrumente za implementaciju strategije. Osim Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Subotice za period 2014-2020. godine, Veće je usvojilo i predložilo Skupštini grada usvajanje i Operativnog programa razvoja i Akcionog plana za prve dve godine implementacije strategije. Ukupna sredstva potrebna za sedmogodišnji period implementacije Operativnog programa ocenjena su i ciljana na oko 12 milijardi dinara u periodu od šest godina, a ključni izvori tim sredstvima biće u  budžetu Grada, budžetima AP Vojvodine i Republike Srbije, te stranim donacijama i raspisima EU i drugih programa. Učešće lokalne samouprave je procenjeno na 5,5 milijardi, a samo u prve dve godine bi bilo potrebno obezbediti više od milijarde dinara.

Postojanje strategije je osnova za konkurisanje za sredstva iz evropskih fondova.

Gradsko veće takođe je juče usvojilo i uputilo Skupštini grada na razmatranje Akcioni plan razvoja organske proizvodnje u Subotici, takođe za period do 2020. godine. Nacrt ovog plana prvi put je prezentovan krajem oktobra prošle godine, njegovo usvajanje se očekivalo do kraja 2014. godine, ali je izostalo. Jedan od osnovnih ciljeva ovog Akcionog plana je da se 2015. godine za 25% povećaju površine pod organskom proizvodnjom, a za realizaciju Akcionog plana sredstva se ne obezbeđuju iz budžeta već iz “drugih izvora”.

Akcioni plan je izrađen u okviru projekta “Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije”, koji se realizuje uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu, a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 2166
Povezane teme

Grad Subotica

gradsko veće

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.