Komentara: 75
Pregleda: 12365
Foto

Gradska uprava demantuje navode o neracionalnom trošenju novca na ugostiteljske usluge

22.07.2019. u 16:55h > 17:16
Izvor: Subotica.com
Do 15. jula ove godine, iz finansijskog plana gradonačelnika utrošeno je nešto više od 800 hiljada dinara za potrebe ugostiteljskih usluga, koliko je utrošeno i za potrebe reprezentacije, izjavila je Marija Ušumović Davčik, načelnica Gradske uprave Subotica, na današnjoj konferenciji za medije.
Gradska uprava demantuje navode o neracionalnom trošenju novca na ugostiteljske usluge

Kako je objasnila Marija Ušumović Davčik, povod za današnje obraćanje javnosti je što se "u medijima pojavljuju neistiniti podaci i neistinite informacije o utrošku dela budžeta", a koje se odnose na reprezentaciju i ugostiteljske usluge, koje podrazumevaju restoranske usluge, ketering i usluge smeštaja za goste.

- U finansijskom planu gradonačelnika za 2019. godinu, za potrebe ugostiteljskih usluga planirano je ukupno 1.500.000 dinara sa PDV-om, od čega je do 15. jula utrošeno 884.916 dinara, dok je za reprezentaciju planirano 1.500.000 dinara sa PDV-om, od čega je realizovano 828.909 dinara. Kada je u pitanju Gradska uprava Subotice, u finansijskom planu za 2019. godinu, za potrebe ugostiteljskih usluga planirano je 590.000 dinara sa PDV-om, od kojih je do 15. jula realizovano 111.490 dinara, dok je za reprezentaciju planirano 2.000.000 dinara sa PDV-om, a do 15. jula je utrošeno 1.028.390 dinara - obrazložila je načelnica Gradske uprave, dodajući da se budžetska sredstva mogu trošiti tako što se njihova realizacija ugovori putem postupka javne nabavke. - Gradska uprava je, kao i Grad Subotica, u više navrata imala kontrolu Državne revizorske institucije i odgovorno tvrdim, što se može videti i u njihovim javno dostupnim izveštajima, nema primedaba na utrošak sredstava koja se odnose na ove namene.

Gradska uprava demantuje navode o neracionalnom trošenju novca na ugostiteljske usluge

Pored neistinitih podataka, Ušumović Davčik je navela i "zloupotrebu korišnjenja fotografije pečata Gradske uprave" koji se pojavio na, kako je objasnila, montiranoj fotografiji dokumenta u spornom tekstu.

- Autor teksta u listu "Blic" od petka, navodi podatke koji su neistiniti, a u želji da ih dokumentuje, montira neki dokument na koji stavlja fotografiju pečata Gradske uprave. Elementrano je pravilo da svaki organ lokalne samouprave, a ima ih ukupno četiri, Skupština grada, Gradsko veće, gradonačelnik i Gradska uprava, ima svoj pečat, a odgovorno lice tih organa overava dokumente nastale u radu svakog organa ponaosob, svojim pečatom i potpisom. Ako je tekst trebalo da prikaže da je gradonačelnik putem javne nabavke ugovorio nabavku ugostiteljskih usluga ili reprezentacije, onda je uz tekst trebalo da bude prikazana fotografija dokumenta gradonačelnika, koji je ručno potpisao i overio gradonačelnik. Ovako je neko, slučajno ili namerno, skinuo pečat sa dokumenta Gradske uprave, a prikazao kao da se isti nalazi na dokumentu koji je sačinio gradonačelnik - objasnila je načelnica Gradske uprave, naglašavajući da se dokumenta nastala u radu nekog od organa lokalne samouprave overavaju isključivo pečatom tog organa i potpisom odgovornog lica.

Prema saznanjima dnevnog lista "Blic", kojem se, kako su objavili, obratila grupa zaposlenih u Gradskoj upravi Subotica, gradonačelnik Bogdan Laban je za pet meseci potrošio čak šest miliona dinara na reprezentaciju i ugostiteljske usluge. Za navode u "Blicu" nisu prikazali dokumente koji mogu da potvrde verodostojnost, na šta je reagovao i lokalni SNS.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije povodom realizacije gradskog budžeta Konferencija za medije povodom realizacije gradskog budžeta Konferencija za medije povodom realizacije gradskog budžeta Konferencija za medije povodom realizacije gradskog budžeta Konferencija za medije povodom realizacije gradskog budžeta Konferencija za medije povodom realizacije gradskog budžeta Konferencija za medije povodom realizacije gradskog budžeta Konferencija za medije povodom realizacije gradskog budžeta
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 75
Pregleda: 12365

Povezana vest

Povezane teme

Gradska uprava Subotica

budžet

marija ušumović davčik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.