Komentara: 66
Pregleda: 5015
Foto

Gradska biblioteka dobila tablu sa nazivima na četiri jezika

13.10.2022. u 16:50h
Izvor: Subotica.com
Povodom 132 godine postojanja Gradske biblioteke svečano je otkrivena tabla sa nazivom ove kulturne ustanove na sva četiri jezika koja su u službenoj upotrebi u Subotici.
Gradska biblioteka dobila tablu sa nazivima na četiri jezika

Principe rada Gradske biblioteke 1890. godine formulisao je Ištvan Ivanji, a dve godine kasnije nadležno telo odobrilo je osnivački akt. Od 1953. godine Gradska biblioteka je smeštena u nekadašnjoj zgradi Nacionalne kasine koju je projektovao Ferenc Rajhl 1896.godine.

Gradska biblioteka dobila tablu sa nazivima na četiri jezika- Subotička Gradska biblioteka je nastarija ustanova te vrste u Srbiji i ima najlepšu zgradu za svoje sedište. U protekle dve godine ostvarila su se dva značajna projekta, sredstvima Vlade Srbije uspeli smo da obnovimo glavnu fasadu zgrade, restaurirali smo atlase i zamenili prozore i vrata, a zahvaljujući sredstvima Vlade Mađarske zgrada je dobila novu čitaonicu koja odgovara očekivanjima savremnih čitalaca i istraživača.  Ove investicije govore da smo za dve godine uspeli da obezbedimo oko 760 hiljada evra za obnovu ovog zdanja koje ej starije od Gradske kuće – istakao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. - Danas smo stavili „tačku na i“ i okačili tablu sa nazivom ustanove na sva četiri jezika, koji su u skladu sa Statutom Grada Subotice.

Gradska biblioteka obeležava značajnu godišnjicu uz brojne planove.

Gradska biblioteka dobila tablu sa nazivima na četiri jezika- Mnogo je posla urađeno u protekle 132 godine. Gradska biblioteka u Subotici zauzima posebno mesto ne samo po bogatoj zbirci knjiga i periodika zavičajnog karaktera, starih i retkih knjiga, već i zato što se ovde susreću različite kulture i jezici – dodaje Adrien Kozma, direktorka Gradske biblioteke. - Primarni zadatak naše ustanove je da se održi ova kulturna raznolikost, a mi nastojimo da ga ispunimo našim knjižnom fondom i ponudom naših kulturnih programa.

Izvor: Subotica.com
Otkrivanje nove table sa nazivom Gradske biblioteke Otkrivanje nove table sa nazivom Gradske biblioteke Otkrivanje nove table sa nazivom Gradske biblioteke Otkrivanje nove table sa nazivom Gradske biblioteke Otkrivanje nove table sa nazivom Gradske biblioteke Otkrivanje nove table sa nazivom Gradske biblioteke Otkrivanje nove table sa nazivom Gradske biblioteke Otkrivanje nove table sa nazivom Gradske biblioteke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 66
Pregleda: 5015
Povezane teme

gradska biblioteka

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

balint pastor

adrien kozma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.