Komentara: 17
Pregleda: 2524
Foto

Gradska biblioteka dobila 100 knjiga o bunjevačkoj kulturi i tradiciji

19.02.2021. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
Povodom Dana maternjeg jezika, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine uručio je bunjevačka izdanja Gradskoj biblioteci Subotica, koja će čitaocima biti dostupna na pozajmnom odeljenju.
Gradska biblioteka dobila 100 knjiga o bunjevačkoj kulturi i tradiciji

U želji da ozvaniče saradnju sa Gradskom bibliotekom, Nacionalni savet Bunjevaca uručio je danas oko 100 knjiga razne tematike, od nauke i naučnih časopisa, preko beletristike i etnografije, do svega onoga što je stvarala Bunjevačka matica, Bunjevački informativni centar i ostala udruženja ove nacionalne zajednice u protekle dve decenije.

Gradska biblioteka dobila 100 knjiga o bunjevačkoj kulturi i tradiciji- Mislim da je to jedan lep poklon čitalačkoj publici Subotice, bunjevačkoj zajednici i svima koje zanima šta smo pisali. Za mlađu publiku tu su dečje knjige, više od 10 knjiga pesama i bunjevačkih pripovedaka, narodnih i onih novonastalih, koje su jako lepo i bogato ilustrovane, tako da verujem da će se svima po nešto dopasti - rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, dodajući da je u pripremi i dvojezična knjiga o istoriji bunjevačke zajednice. -Stare istoriografske tekstove mađarskih istoričara i etnograda smo preveli na bunjevački i ostavili originalni mađarski jezik, te će knjiga biti vrlo interesantna. Tu je i jedan deo Ivanjijeve istorije koji govori o Bunjevcima, zatim na koji način su u periodu od 1836. do 1918. godine mađarski leksikoni i enciklopedije videli Bunjevce, što otkriva čitav niz običaja, karakteristika i stvari koje su se pomalo zaboravile, ali ono što je po meni najvažniji razlog izlaska ove knjige, jeste šest izveštaja Saveta Evrope o pravima Bunjevaca u Mađarskoj, gde se pominje da bi i njima trebalo dati pravo da se izjasne kao Bunjevci i postanu nacionalna manjina.

Gradska biblioteka dobila 100 knjiga o bunjevačkoj kulturi i tradicijiPo rečima Dragana Rokvića, direktora Gradske biblioteke, ova ustanova ima dugu tradiciju saradnje sa svim nacionalnim i etničkim zajednicama koje žive u Subotici, a posebno sa bunjevačkom nacionalnom zajednicom koja je snažno ugrađena u temelje svih ustanova kulture u našem gradu.

- Iza nas imamo uspešnu višegodišnu saradnju i na ovaj način je činimo još uspešnijom i boljom, jer ćemo opredeliti jedan poseban prostor gde će na vidnom mestu biti istaknuta bunjevačka literatura koja se odnosi na kulturu i tradiciju - kazao je Rokvić, napominjući da je primetan sve veći broj mladih istraživača, studenata i učenika koji su zainteresovani za identitetske kuriozitete i tradicijsku kulturu u gradu. - Čini se da će ovaj korpus knjiga, koji smo danas dobili u vidu donacije, te istraživačke i produktivne sokove grada još više poboljšati i da ćemo doći u situaciju koja je sada već gotovo jasna, a to je da se Subotica na kulturnoj mapi Srbije i regiona ističe kao jedna vrlo zanimljiva i značajna teritorija na kojoj se sa posebnom pažnjom neguju i obeležavaju sve ove kulturološke identitetske specifičnosti.

Gradska biblioteka dobila 100 knjiga o bunjevačkoj kulturi i tradiciji

Izvor: Subotica.com
Uručenje bunjevačkih izdanja povodom Dana maternjeg jezika Uručenje bunjevačkih izdanja povodom Dana maternjeg jezika Uručenje bunjevačkih izdanja povodom Dana maternjeg jezika Uručenje bunjevačkih izdanja povodom Dana maternjeg jezika Uručenje bunjevačkih izdanja povodom Dana maternjeg jezika Uručenje bunjevačkih izdanja povodom Dana maternjeg jezika Uručenje bunjevačkih izdanja povodom Dana maternjeg jezika Uručenje bunjevačkih izdanja povodom Dana maternjeg jezika
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 2524
Povezane teme

bunjevci

nacionalni savet bunjevaca

gradska biblioteka

suzana kujundžić ostojić

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

dragan rokvić

bunjevački nacionalni savet

međunarodni dan maternjeg jezika

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.