Komentara: 72
Pregleda: 16575

Građani smešteni u Prihvatni centar negoduju zbog uslova

25.03.2020. u 12:29h > 16:16
Izvor: Subotica.com
Oko 70 naših državljana, koji su u zemlju doputovali u ponedeljak avionom iz Pariza smešteni su u Prihvatni centar za migrante, koji je tokom vikenda, u borbi protiv virusa korone, postao karantinski smeštaj.
Građani smešteni u Prihvatni centar negoduju zbog uslova

Oni su sleteli na aerodrom a odatle, u dva autobusa, stigli su u Suboticu. Neki od njih su, po rečima naših čitalaca, prebačeni u Vojnu gimnaziju u Beogradu, a neki su ostali u Subotici.

- Po rečima moje supruge, koja je bila na domoru u Kubi i Meksiku, odakle je sletela u Pariz a odatle stigla u Beograd, još na aerodromu su im dali da potpišu neki dokument i svi su ušli u autobuse. Niko im nije rekao gde idu, samo je videla table Vrbas, potom i Stari Žednik i onda im je bilo jasno da idu u Suboticu – priča nam čitalac našeg sajta. – Dok su oni putovali pokušao sam da saznam gde idu, zvao sam policiju, graničnu policiju na aerodromu, kontakt centar ali niko nije znao da kaže informaciju. Nisu mogli da veruju gde su i smestili. Nastao je totalni haos jer uslovi tamo nisu bili dostojni čoveka. Mnogi su bili oskudno obučeni jer su došli iz toplijih krajeva, a dali su im ćebad kojom su se do skoro migranti pokrivali. Ljudi su vrištali, svi kolektivno krenuli da izađu ali su ih vratili i rekli da čekaju majora da im potpiše da oni koji su zdravi idu u samoizolaciju. Međutim, onda su im rekli da ipak svi moraju tu da ostanu i opet je nastao haos.

Po njegovim rečima, supruga je otputovala 5. marta, dan pre nego što je u Srbiji registrovan prvi oboleli od virusa COVID19.

- Niko tada nije rekao da nije preporučljiov putovati u ovom periodu, agencije nisu ništa znale. Sve je bilo u redu do pred povratak, kada su sletli na aerodrom u Parizu, koji je već tada bio zatvoren – dodaje naš sagovornik. –  Samoizolacija je nužna stvar i to svi moramo da poštujemo, ali da se tako postupa sa našim državljanima, da se tretiraju kao da su oni krivi za virus to je nedopustivo. Među tim putnicima bili su i studenti, javni tužilac, jedan policajac...

Tvrdnje našeg čitaoca, ali i mnogih drugih koji su se ovih dana javljali medijima, Ministarstvo odbrane smatra netačnim i zlonamernim, te je obavestilo javnost da je Vojska Srbije obezbedila sve uslove za prihvat i smeštaj lica koja dolaze iz inostranstva i za koja se sumnja da bi mogla biti zaražena korona virusom.

- U to se uverio u detaljnom pregledu zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je 22. marta posetio centar u Subotici i izjavio da u centru postoje svi uslovi za smeštaj lica u skladu sa Pravilnikom – navodi se u saopštenju. - Vojska Srbije obezbedila je smeštaj u objektima zidanog i kontejnerskog tipa koji se greju na gas, sa tuševima, toplom vodom, i svim drugim uslovima za ličnu higijenu. Centar je proteklih godina bio korišten za smeštaj migranata i kao takav često je kontrolisan od brojnih međunarodnih organizacija, bez i jedne primedbe. Pre ulaska naših građana u kamp prostor, toaleti, posteljina i kreveti su temeljno sterilisani što se radi i kada naši građani napuštaju objekat. U objektu neprekidno dežura tim vojnih lekara, obezbeđena su tri obroka a Vojska Srbije daje spoljnje obezbeđenje objekta sa kontrolom ulaska i izlaska. U ovom prihvatnom centru može biti smešteno do 100 osoba što do sada ni jednom nije bio slučaj.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 72
Pregleda: 16575
Povezane teme
vanredno stanje prihvatni centar vojska srbije korona virus epidemija korona virusa
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.