Komentara: 3
Pregleda: 3319

Grade Koridor 10, ruše palićke drumove

11.08.2011. u 17:27h
Izvor: Politika Online
Grade Koridor 10, ruše palićke drumove

U pokrajinskom sekretarijatu kažu da nikada nisu dali dozvolu za vađenje peska, ipak na hiljade kamiona nosilo ga je za gradnju Koridora i ostavilo uništene ulice na Paliću

Šteta je napravljena brzo i temeljno – pod točkovima teških kamiona do vrha napunjenih peskom potpuno je uništena Lopudska ulica na Paliću u kojoj je gotovo nestao asfaltni sloj, temeljno je razrovana betonska podloga u Ulici Prežihova Voranca, a još nekoliko ulica je oštećeno prolaskom kamiona. Svi ovi kamioni, a dnevno je bilo i do dve hiljade tura, bili su angažovani na nošenju peska koji je bio potreban za gradnju puteva na Koridoru 10. Nošenje peska sa privatnog majdana počelo je još 2008. godine, a najviše se nosilo 2010. godine.

Kako piše "Politika", stanovnicima su osim toga od tutnjave teških mašina nastale i štete na kućama, pa je na pritisak građana Direkcija za izgradnju grada prošle godine potpisala dogovor sa graditeljima puta i mesnom zajednicom Palić da će prevoznici peska nadoknaditi uništeno. Potpis u ugovoru da će popraviti kuće i obnoviti put stavili su Preduzeće za puteve „Beograd”, „Putevi” iz Užica, „Planum” i „Gemaks”. Međutim, Janoš Bognar, sekretar Mesne zajednice, kaže da iako su u aprilu prestali da nose pesak sa majdana koji se nalazi u okviru Zemljoradničke zadruge „Višnja”, a gradsko rukovodstvo najavilo da će u junu krenuti u asfaltiranje, ništa se ne događa.

Josip Kovač Striko, direktor Direkcije za izgradnju grada, objašnjava nam da su uspeli da se dogovore da obnovu puta urade „Koridori Srbije” i JP „Putevi Srbije”, ali da su tražili da Subotica napravi projekat izgradnje puta.

–Očekujem da do sredine naredne sedmice završimo projekat, pa ostaje da investitor raspiše tender i izabere izvođača – kaže Kovač Striko, dodajući da je vrednost radova oko 100 miliona dinara jer su obuhvaćeni svi putevi koji su u Subotici stradali dok se pravio autoput.

Lokalni putevi su najviše stradali kada su kamioni išli po pesak koji se, prema rečima Lajoša Sekea, pomoćnika sekretara za energetiku i mineralne sirovine, vadio bez potrebne dozvole.

–Pokrajinski inspektor je 23. avgusta prošle godine zabranio da se vadi pesak na zemljištu ZZ „Višnja” jer nisu imali dozvolu za eksploataciju. Ne znam šta se nakon toga dešavalo, jer nismo više imali prijavu iz lokala – kaže Seke za „Politiku”.

Međutim, i Katalin Nađ, predsednica Saveta MZ Palić, i Janoš Bognar, sekretar, potvrđuju da je pesak neprestano vađen do aprila ove godine, i to najverovatnije sa istog mesta. U izjavi za „Politiku” juna prošle godine Milan Čežek, pomoćnik u pokrajinskom Sekretarijatu za inspekcijski nadzor, rekao je da su tada dozvolili da se eksploatiše pesak sa zemljišta ZZ „Višnja” jer je ova zadruga, koju je osnovalo deset privatnih lica, pokazala dobru volju da pribavi dokumentaciju za otvaranje legalnog majdana peska. Posle godinu dana, po završetku zemljanih radova na severnom kraku Koridora 10, i nakon što je uništeno nekoliko ulica na Paliću, u pokrajinskom Sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine kažu da ova dozvola nikada nije izdata jer ZZ „Višnja” nije ni sprovela proceduru do kraja.

–Oni su samo podneli zahtev i po Zakonu za geološka ispitivanja overili rezerve, i nisu pribavili ni trećinu dokumentacije. Upozorili smo ih da im je zahtev nepotpun, ali nam se dokumenta vraćaju, kao da su promenili adresu. Nije ovo usamljen slučaj nelegalne eksploatacije mineralnih sirovina, a ako je ona nastavljena i nakon zabrane našeg inspektora, a odvijala se prema našim saznanjima od 2008. godine, može još da reaguje pravobranilac jer je taj pesak u stvari vlasništvo države Srbije a oni su ga bespravno koristili – ističe Seke. Prema njegovim rečima, u Subotici samo jedna firma je sprovela do kraja proceduru za otvaranje majdana peska na Kelebiji i oni narednih dana treba da dobiju upotrebnu dozvolu.

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3319
Povezane teme

palić

Josip Kovač Striko

Direkcija za izgradnju grada Subotice

koridor 10

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.