Komentara: 7
Pregleda: 3690

Grad traži izmenu zakona o nacionalnim savetima

19.10.2011. u 17:31h
Izvor: RTV Yueco
Grad traži izmenu zakona o nacionalnim savetima

Grad Subotica će zatvražiti hitnu promenu Zakona o nacionalnim savetima i preispitivanje ustavnosti njegovih odredbi, izjavila je pomoćnica gradonačelnika za kulturno prosvetnu-delatnost Ljubica Kiselički. Ona je istakla da će Grad tražiti da se za nacionalne manjine uvedu najviši standardi koji važe za manjine u zemljama EU, i "ni mrva manje od toga".

Osvrćući se na press konferenciju predsednika Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine Tamaša Korheca, na kojoj je izneo niz optužbi na njen i račin lokalne samouprave, Ljubica Kiselički je iznela mišljenje da su zahtevi i ogromni apetiti Mađarskog nacionalnog saveta samo posledica "jednog sumanutog zakona, nezabeleženog u istoriji civilizacije", koji je "svojom suštinom suspendovao građansku državu".

Kako je istakla, primenom ovog zakona Subotica je dobila u svim srednjim školama koje su sve proglašene za škole od posebnog nacionalnog interesa za Mađare, perspektivu da će samo kadrovi SVM-a biti postavljani za direktore i da će sve predstavnike u školskim odborima ispred redova lokalne samouprave birati predstavnici SVM-a, te da će imati "pravo veta na izbor svakog direktora".

Ona je takođe iznela tumačenje da nisu određeni kriterijumi na osnovu kojih nacionalni savet proglašava da je određena ustanova od posebnog nacionalnog interesa za nacionalnu manjinu, odnosno, da zakon ne predviđa mogućnost da institucija odbije da bude proglašena za instituciju od posebnog značaja, kao i niz drugih primera iz prakse sprovođenja zakona, za koje smatra da su loši i zbog kojih će zatražiti izmenu zakona.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3690
Povezane teme

Ljubica Kiselički

svm

savez vojvođanskih mađara

mađarski nacionalni savet

tamaš korhec

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.