• Pregleda: 3327

Grad traži izmenu zakona o nacionalnim savetima

Grad traži izmenu zakona o nacionalnim savetima

Grad Subotica će zatvražiti hitnu promenu Zakona o nacionalnim savetima i preispitivanje ustavnosti njegovih odredbi, izjavila je pomoćnica gradonačelnika za kulturno prosvetnu-delatnost Ljubica Kiselički. Ona je istakla da će Grad tražiti da se za nacionalne manjine uvedu najviši standardi koji važe za manjine u zemljama EU, i "ni mrva manje od toga".

Osvrćući se na press konferenciju predsednika Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine Tamaša Korheca, na kojoj je izneo niz optužbi na njen i račin lokalne samouprave, Ljubica Kiselički je iznela mišljenje da su zahtevi i ogromni apetiti Mađarskog nacionalnog saveta samo posledica "jednog sumanutog zakona, nezabeleženog u istoriji civilizacije", koji je "svojom suštinom suspendovao građansku državu".

Kako je istakla, primenom ovog zakona Subotica je dobila u svim srednjim školama koje su sve proglašene za škole od posebnog nacionalnog interesa za Mađare, perspektivu da će samo kadrovi SVM-a biti postavljani za direktore i da će sve predstavnike u školskim odborima ispred redova lokalne samouprave birati predstavnici SVM-a, te da će imati "pravo veta na izbor svakog direktora".

Ona je takođe iznela tumačenje da nisu određeni kriterijumi na osnovu kojih nacionalni savet proglašava da je određena ustanova od posebnog nacionalnog interesa za nacionalnu manjinu, odnosno, da zakon ne predviđa mogućnost da institucija odbije da bude proglašena za instituciju od posebnog značaja, kao i niz drugih primera iz prakse sprovođenja zakona, za koje smatra da su loši i zbog kojih će zatražiti izmenu zakona.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

7
Momir Odgovori
Da li vi to kažete da je naš i vaš Predsednik "sumanut" kad je potpisao takav Zakon?
Da li to znači da imamo "sumsnutu" Vladu koja je predložila takav Zakon?
Da li to znači da su "sumanuti " oni koji su ga izglasali?
Ako to znači TO onda se ja sa Vama u potpunosti slažem!
Momir Odgovori
Gospođo Kiselički još od 2001 godine je bilo vidljivo kuda to sve vodi i gde će završiti a završilo je upravo tamo gde je DS-a i njen i naš Predsednik hteo. Bili ste član neke druge stranke kad je skupštinaska većina sprovodila nasilje Subotičkim školama. Niko se nije pobunio pa ni Vi. Vaš član i pokrainski poslanik Đenđi Seleši je druge podsticala na zloupotrebe i sama u tome učestvovala.
Primer sve govori:
Direktora OŠ Jovan Mikoć Boška Marovića su smenili samo zato što je Srbin. Niko nije izneo ozbiljnu primedbu na njegov rad. I to su uradili na prevaru i to zajedno SVM i DS. Bilo je 9 članova ŠO (3 nastavničko veće, 3 savet roditelja i 3 Opština). Na Savetu roditelja doneta je odluka da 3 člana saveta roditelja daju podršku Bošku Maroviću. Podršku je imao i od 2 člana Nastavničkog veća - ZNAČI VEĆINA. Tad dolazi do PREVARE. Jedan član ŠO ispred Saveta roditelja čini ZLOUPOTREBU i ne glasa po odluci Saveta roditelja. I većina prelazi na drugu stranu. Znači upitanju je KRIMINALNA radnja. To je uradila Profesor psihologije Livia Jo-Horti sad odbornik u Skupštini Subotice i velikodušno podržana od Đenđi Seleši. Bliže se izbori pa vam to sad kao smete. Licemerju DS-a nema kraja.
jasmina Odgovori
Radila sam u medicinskoj srednjoj skoli pre 10 godina. Jedna fina osoba je bila direktor. E nije mogla da ostane jer je shodno dogovorima na visoj instanci direktor morao da bude neko drugi, madjarske nacionalnosti.
dudo Odgovori
Interesantno je samo u Subotici smeta taj zakon , i to ovoj doticnoj gospodji koja i sama kada je imala pravo veta koristila je i po deset puta stopirala izbor nekog direktora koja njoj i njenoj stranci nije odgovarao.E sad izgubila je to ovlascenje i sada se uspanicila nakon vise meseci stupanja na snagu pomenutog zakona. Sto niste godpodjo odmah reagovali, jos kada je bio zakon u skupstinskoj proceduri???????
A sada ste se setili da pisete i Svetom Petru.....
Kasno Ljubica u skole stize.
Samo napred Korhecu!
Dragan Odgovori
Sve ovo pod hitno saseci jer je dara prevrsila meru,gospodo iz DS valjda ste uvideli svoje greske da ste tolika ovlascenja dali manjinama zarad i svoje koristi,a sve uvijeno u formu ljudskih prava,vidite i sami pogubnost toga ,uostalom svuda se krecete po gradu i nemojte mi reci da kao nevidite da gradjani cele Subotice budu toliko ponizeni od jedne manjine u nasoj Drzavi,ispravite vase greske sa novim zakonima a sve neka bude kao i u ostalim zemljama koje imaju svoje manjine po propisima EU,ni manje ni vise od toga,i sa tim zakonima imacete ogromnu podrsku naroda u vojvodini budite sigurni.
Milan Odgovori
@Dragan - Mislim da ste ovaj problem shvatili na pogrešan način jer nipošto se ne može govoriti o tome da je neko "ponižen" a pogotovo ne "većina" od "manjine". Ljubicu Kiseliči veoma poštujem, mislim da je veoma razumna i odmerena žena. Ne znam da li je u DS-u, ako jeste nadam se da će promeniti tu partiju koja je toliko štete nanela građanima pogotovo Vojvodine i Subotice. Podržavam je u smislu da se ne sme dozvoliti praksa da se sve kod nas radi po nacionalnom ključu i da nestane sa ovih prostora građansko drušvo. Ne sme da postoji podela na "većinu" i "manjinu" jer svi smo mi građani ovog grada, zemlje.
CIRINELA Odgovori
Daklem bilo je
"I guzicu dajem samo da lajem tj da sam na vlasti"
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.