Komentara: 1
Pregleda: 8202

Grad obnovljivih izvora energije Subotica

06.03.2009. u 17:56h
Izvor: RTV Yueco
<p>U Subotici danas je održana konferencija na temu: &ldquo;Grad obnovljivih izvora energije Subotica&rdquo;. Predavanja su držali eminetni stručnjaci iz Srbije i Republike Mađarske. Govorilo se o mogućnostima proizvodnje bioetanola u Vojvodini, solarne energije i drugih vidova obnovljivih izvora energije.</p>
Grad obnovljivih izvora energije Subotica

 Korišćenje obnovljivih izvora energije u našoj zemlji uzima maha.Energetska kriza, koja je za nama, je pokazala da je neophodno da se država okrene ka korišćenju drugih vidova energije umesto konvencionalnih. Početna ulaganja su velika, ali se brzo isplate tvrde stručnjaci.Na primer, primenom određenog sistema iz otpadnih voda može da se vrati toplotna energija i uštedi do 85 odsto energije.

Subotica ima velike mogućnosti i na polju korišćenja energije Sunca. Prema istraživanjima, Vojvodina bi 2010.godine mogla da proizvede energiju za celu Evropu, koristeći sunce.Naš grad spada u regione koji mogu da proizvedu najviše solarne energije, i to od Segedina do Fruške Gore.Korišćenje obnovljivih izvora energije značajno je i zbog mogućnosti pokretanja niza novih proizvodnih programa.

U skladu je sa startegijom razvoja energetike u Srbiji, ali i svetskim trendovima, jer se za svega nekoliko narednih godina znatno mora smanjiti emisija zagađujućih materija i istovremeno povećati proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Na konferenciji su izloženi rezultati dosad urađenih studija o mogućnostima korišćenja sunca za proizvodnju električne energije, mogućnostima geotermalne energije, proizvodnje biogasa i bioetanola u Vojvodini. Pored stručnjaka, skupu su prisustvovali i mogući investitori, a izneta su i iskustva onih koji već koriste energiju iz obnovljivih izvora.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 8202
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.