• Pregleda: 5773

Grad konačno preuzima AD Tržnica?

Grad konačno preuzima AD Tržnica?

Do kraja godine bi mogao biti okončan proces prenosa upravljačkih prava nad Tržnicom Subotica na lokalnu samoupravu, izjavio je privremeni zastupnik državnog kapitala u ovom preduzeću Dejan Zvekić. Gradonačelnik Subotice uputio je u septembru prošle godine zvaničan dopis Vladi republike Srbije u kojem je zatražio da se pravo upravljanja nad 70% društvenog kapitala subotičke AD “Tržnica” - popularnog Buvljaka prenese na grad Suboticu. Inicijativa za ovaj zahtev stigla je od same Skupštine preduzeća, čija je privatizacija raskinuta zbog neispunjavanja uslova iz kupoprodajnog ugovora sa prethodnim vlasnikom, a zbog činjenice da se “Tržnica” bavi pijačnom delatnošću, I to njenim profitabilnijim delom.

Vlada Srbije je usvojila zaključek na osnovu kojeg je izdat nalog za prebacivanje 70% državnog kapitala sa Agencije za privatizaciju na Agenciju za upravljanje imovinom. Na taj način stopirana je moguća ponovna privatizacija AD Tržnica Subotica, a do ostvarenja inicijative manjisnkih akcionara, uprave preduzeća i Grada Subotica da lokalna samouprava preuzme upravljanje nad ovim preduzećem ostaje još nekoliko koraka, a očekuje se da će ceo proces biti završen do kraja godine.

Direktor AD Tržnica Subotica Zoran Marković kaže da će u slučaju da Grad Subotica preuzme upravljanje nad 70% kapitala početi priprema i realizacija razvojnih projekata. Kako tvrdi Marković, do sada kapital tržnice nije mogao biti ni smanjivan i povećavan, niti se moglo startovati sa dugoročnim razvojnim projektima, već je vladao status kvo pred moguću novu privatizaciju. Prenos upravljačkih prava na Grad Suboticu otvara razvojne prespektive preduzeća, tvrdi Marković.

Subotička Tržnica je privatizovana je na licitaciji 2006. za 12 miliona evra. Godinu i po dana kasnije ugovor je raskinut, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza. Do 2001. godine Tržnica je upravljala svim pijacama na teritoriji Subotice. Tada je Skupština opštine Subotica formirala Javno preduzeće “Subotičke pijace” koje je preuzelo brigu o četiri zelene pijace u gradu. U vlasništvu Tržnice su nastavili sa radom: Tržni cenar “Mali Bajmok”, Auto i Stočna pijaca, Zelena pijaca na Paliću i u Aleksandrovu, koje su kompletno u vlasništvu preduzeća.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

9
clouseau Odgovori
Sta je tu dobro?
Igor Odgovori
Pa biće dobro, biće više para za naš lepi grad.

Hajmo sad ozbiljno: Bolje da Grad "uzima novce", nego neki privatnik (neću da pišem o njemu ništa da ne bih podlegao cenzuri).

Ovo će puniti budžet Grada - kako će grad i u kom smislu da raspolaže tim sredstvima, to ne znam...
Horus Odgovori
E, sad će i tamo da se guraju partijski drugari :)
Sanda Odgovori
.... i biće još mesta za zaslužne stranačke drugare gde da se zaposle. Ajmo se kladiti da će ih za tri meseca biti najmanje 50 zaposlenih !
mima Odgovori
A da li ce se znati tokovi tih para koje ce uzimati grad?
ledenjak Odgovori
Tek toliko da znate naplaćivaći na tezgama imaju 70.000 dinara i u glavnom dolaze po partijskoj zasluzi Jedan procenat radnika nema čak ni srednju pa je završavaju navrat nanos
Ono što je problem da je sve više praznih tezgi jer mnogi ne mogu izvući cak ni zakup . Ostali su samo oni naj jači koji inače ne plaćaju već godinama državi ni prebijene pare a imaju po nekoliko tezgi ,ali i oni kukaju jer narod nema para Jedino ako ih naše severne komšije izvuku ,međutim ni oni nisu više naivni kao što su nekad bili .
clouseau Odgovori
Ne znam koliko je to sve dobro. Sve u svemu, bojim se da vise para za na lepi Grad, samo znaci vise para za nase gradske oce. Sa druge strane, pocece da muzu buvljak, gde na zalost pola grada jedva ostvaruje neke prihode za osnovne zivotne potrebe, nikako nece dobro da se zavrsi.
Po inerciji na dogadjaje u zadnje vreme, sklon sam (k'o baba) da verujem da, kada god oni proglase da su napravili dobar posao, ocekujem samo pogorsanje za sebe i svoje okruzenje
clouseau Odgovori
@ledenjak
Da, tuzna je istina da su pozicije spremacica u skolama do raznih inkasanata i slicno sada prestizna radna mesta. Eh, setite se kako je bilo u 80's - tad smo svi hteli da budemo inzenjeri i sl, a sada :p
bunjevac Odgovori
A ja bi imao pitanje. Šta će nbiti sa malim akcionarima. Hoće li ih opština isplatiti. Dok je bio direktor Srba Jerković, akcionari su dobijali dividendu, sad odkako je ova nova stranačka vlast ni jedan jedini dinar nisu videli. Bilo je tu pisanja o mnogim nezakonitim radnjama za vreme ovog direktorovanja partijsklih kadrova ali niko ni da makne. Dakle pitanje za Sašu Vučinića, hoće li mali akcionari biti isplaćeni ili će kao i do sada bitti izigrani i prevareni.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.