Komentara: 8
Pregleda: 8766
Video

Glumci se uskoro useljavaju u novu zgradu pozorišta

25.05.2021. u 13:43h
Izvor: Subotica.com
Zgrada Narodnog pozorišta, u srcu našeg grada, veliki je projekat, koji realno predugo čeka na realizaciju. Rokovi su se pomerali, ali čini se da smo u fazi kada se izvesno nazire kraj, te da će Subotičani posle skoro petnaest godina ponovo zakoračiti u ovaj objekat, u značajno osavremenjenom ambijentu, sa mnogo više sadržaja. Očekivano, prvi će u njega zakoračiti glumci Narodnog pozorišta.
Glumci se uskoro useljavaju u novu zgradu pozorišta

Radovi na izgradnji nove zgrade pozorišta idu manje-više predviđenom dinamikom, a mnogi građani se pitaju, i pored ranijih najava o rokovima, kada će kompletan objekat biti u funkciji. Od svih koji iščekuju da novo pozorište otvori svoja vrata zasigurno najviše interesuje glumce Narodnog pozorišta, u nadi da se konačno iz fabrike "Mladost" vratiti svojoj kući.

Glumci se uskoro useljavaju u novu zgradu pozorištaRušenje jednog od najprepoznatljivijih simbola grada počelo je 2007. godine, toliko traje i "izbeglištvo" subotičkih glumaca, u objektu koji je trebao da bude njihov privremeni smeštaj, a evo četrnaestu godinu u njemu stvaraju i pripremaju pozorišne komade za izvođenje na maloj sceni u zgradi "Jadran".

Kada će u potpunosti biti završeno zdanje Narodnog pozorišta nezahvalno bi bilo licitirati, postoje neki rokovi izrečeni iz usta političara, a s obzirom na okolnosti, objektivne i neobjektivne, mnogi građani će sačekati da se to i zaista desi, a ne kada je predviđeno.

Glumci se uskoro useljavaju u novu zgradu pozorištaDa se vratimo glumcima, odnosno njihovoj kući. Segment višenamenskog objekta koji je njima naijinteresantniji je naravno najdirektnije vezan za teatar i po najsvežijim informacijama, s obzirom na tok radova, upućeni tvrde da će njihov povratak u svoju kući biti - uskoro.

- Ne bih želeo da govorim o nekom konkretnom datumu, ali verujem da će biti uskoro. Glumci su nedavno, mnogi po prvi put, obišli unutrašnjost zgrade, imali su prilike da se uvere kako teku radovi - rekao je Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta Subotica i dodao da će pozorište biti opremljeno najsavremenijom scenskom tehnikom, kako kaže zasigurno među najboljom u regionu. - Ono što je važno je da se finansiranje više ne radi kroz konkurse, ovo je postao objekat od kapitalnog značaja za državu i problem novca više se ne postavlja. Polako se završava 8.3 faza, a kada se završi deveta, što mora biti uskoro, tada glumci ulaze u svoju kuću, posle dugo vremena. Koncertna dvorana, najsavremenija u Evropi a i šire, je predviđena u 10. fazi, ali ona svakako nije najdirektnije u vezi sa teatrom.

Glumci se uskoro useljavaju u novu zgradu pozorišta

Glumci se uskoro useljavaju u novu zgradu pozorišta

Arhiva, januar 2021.

Nikolić je objasnio da je zbog epidemiološke situacije i slučajeva zaraze radnika bilo je prekida u radovima, ali da se drži tempo i da će ovaj veliki projekat, dugo očekivani objekat, biti na ponos Subotičanima.

- Od 2016. godine ovaj projekat je postao kapitalna državna investicija. Dok smo konkurisali za sredstva do 2016. godine dobili smo oko 900 miliona dinara, od 2016. do 2020. godine dobili smo sredstva u iznosu od 1,25 milijardi dinara, što pokazuje koliki prioritet dobijamo kao kapitalni projekat. Država je rešila da se ovaj problem reši, a siguran sam da će i ta priča uskoro biti okončana, na radost svih nas - dodaje Nikolić.

U međuvremenu, dok čekamo "useljenje" glumaca, podsetimo se nastupa povodom završetka pozorišne sezone 2015. godine. Glumci su tada, na originalan, nadasve sarakstičan način, kroz skeč, ispričali kako oni vide svu ovu situaciju sa rekonstrukcijom pozorišta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 8766

Povezana vest

Povezane teme

Narodno pozorište

izgradnja narodnog pozorišta

miloš nikolić

zgrada narodnog pozorišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.