Komentara: 1
Pregleda: 3314
Foto

Glaukom - drugi uzrok slepila

24.02.2018. u 11:34h
Izvor: Subotica.com
Uoči obeležavanja Svetske nedelje borbe protiv glaukoma, Oftalmološki tim „Perfect vision“ organizovao je na Otvorenom univerzitetu akciju besplatnog merenja očnog pritiska i pregleda očnog živca.
Glaukom - drugi uzrok slepila

Predavanje o ovoj podmukloj bolesti, koja predstavlja drugi uzrok slepila, okupljenim građanima održao je dr Ivan Marjanović, načelnik operacionog bloka Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Glaukom ili hronična optička neuropatija je bolest koju, prema rečima dr Ivana Marjanovića, saradnika Očnog centra “Perfect vision”, karakteriše propadanje očnog živca usled povišenog očnog pritiska. Iako je starija populacija primarno  pogođena ovim oboljenjem,  neki tipovi bolesti  javljaju se i kod dece.

Na nastanak bolesti utiču mnogi faktori poput visokog krvnog pritiska i loše cirkulacije,  ali je značajna je i genetska predispozicija,   jer se glaukom češće javlja  kod osoba čiji su srodnici takođe oboleli od ove bolesti.

Kako često ne daje nikakve simptome, bolest se naziva  „tihim  kradljivcem vida“, pa ako se ne otkrije na vreme može dovesti do ozbiljnih oštećenja ili čak slepila.

Glaukom - drugi uzrok slepila

- Kada se na vreme uoči mi ga ne možemo izlečiti, ali ga možemo zaustaviti i propadanje živca zauzdati da čovek ne oslepi, a to je za nas najveći uspeh. Nažalost često ga  otkrivamo u kasnim fazama,  jer pacijenti ne mogu subjektivno ni primetiti da im se nešto dešava, pa dolaze kod nas u krajnjim fazama kada su skoro slepi. Događa se uništavanje i sužavanje vidnog polja na nekih centralnih 5 do 10 stepeni, što nije dovoljno za normalno funkcionisanje, a to je uništavanje živca. Građani moraju da znaju da je u nekim godinama života neophodno da naprave opsežni oftalmološki pregled što podrazumeva merenje vidne oštrine, očnog pritiska, pregled na tkz. spalt lampi što je nama najvažnije i to je ono što sve nas čeka jednoga dana-naglasio je dr Ivan Marjanović.  

Osobama koje nemaju probleme sa vidom oftalmolozi savetuju da obave pregled jednom godišnje, dok se osobama sa dijagnostikovanim glaukomom preporučuju češći pregledi, na svakih 6 do 8 meseci.

Akciji Očnog centra “Perfect vision” i ovoga puta odazvali su se uglavnom stariji sugrađani. Među njima je bilo onih koji već znaju za dijagnozu glaukoma, te redovno mere očni pritisak, ali je bilo i onih koji su  pregled obavili prvi put.

Izvor: Subotica.com
Predavanje o glaukomu i besplatno merenje očnog pritiska Predavanje o glaukomu i besplatno merenje očnog pritiska Predavanje o glaukomu i besplatno merenje očnog pritiska Predavanje o glaukomu i besplatno merenje očnog pritiska Predavanje o glaukomu i besplatno merenje očnog pritiska Predavanje o glaukomu i besplatno merenje očnog pritiska Predavanje o glaukomu i besplatno merenje očnog pritiska Predavanje o glaukomu i besplatno merenje očnog pritiska
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 3314
Povezane teme

kuća zdravlja

glaukom

perfect vision

očni pregled

očni pritisak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.