Komentara: 0
Pregleda: 3949

Ginekologa čekaju 30 dana

26.11.2008. u 12:38h
<p>Četiri ginekologa od osam zaposlenih u subotičkom Dispanzeru za zdravstvenu za&scaron;titu žena, trenutno su na specijalizaciji, &scaron;to je veliki problem za preostala četiri lekara ali i za pacijente, jer se na preglede čeka dugo. Svakodnevne gužve donekle su smanjene uvođenjem zakazivanja pregleda putem telefona, ali termin za ginekolo&scaron;ki pregled moguće je dobiti tek za najmanje mesec dana.</p>
Ginekologa čekaju 30 dana

Dr Mirjana Petričević, šef službe u Dispanzeru kaže da su gužve velike.
- Preglede od prošle godine zakazujemo telefonom, ipak gužve su svakodnevne. Sve dok se kolege ne vrate sa specijalizacije nismo u mogućnosti drugačije da rešimo problem naših pacijentkinja, ali i nas lekara. Po potrebi ostajemo duže, a kada neko zakaže pregled ne znači da će biti primljen po dogovoru, jer je svaki slučaj individualan i ponekad je potrebno malo sačekati - kaže dr Petričević.

Dr Eva Kun Sabo, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo, kaže da je za Suboticu normativom predviđeno deset ginekologa, što je malo s obzirom na potrebe prigradskih mesnih zajednica.

- Iz Mesne zajednice Bajmok imamo zahtev da im se dodeli ginekolog, ali trenutno ne postoji kadrovsko rešenje. Međutim, čak i kada bi uputili zvaničan zahtev višim institucijama u zemlji to je proces sa puno instanci koji traje - kaže dr Eva Kun Sabo.
Ona napominje da je na 6.500 žena starijih od 15 godina propisan jedan ginekolog i da trenutno ne postoji način da se smanji gužva. Da bi izašli u susret Subotičankama na ispomoć u Dispanzeru za žene pozvan je i ginekolog koji je u penziji.

- Mnogo bi nam značilo da imamo ginekologa u Bajmoku. Planirala sam da odem na rutinsku kontrolu pa sam se raspitala šta mi je potrebno. Pošto nisam izabrala ginekologa moram imati uput svog lekara, a kada sam nazvala Dispanzer da zakažem pregled rečeno mi je da ginekolog može da me pregleda tek 20. decembra - kaže Gordana P.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3949
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.