• Pregleda: 3430

Gimnazijalci u projektu "Moj glas - moje oružje"

Gimnazija Svetozar Marković, jedna je od srednjih škola iz Srbije i Republike Srpske, koja je učestvovala u istraživanju Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, o različitim temama i osećajima adolescentskog života, na osnovu kojeg je nastao muzički album „Moj glas - moje oružje” sa 6 pesama.
Gimnazijalci u projektu "Moj glas - moje oružje"

Kao jedan od realizatora projekta, Lana Kapor, bivša učenica gimnazije u Subotici, a sada studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti, uključila je subotičke gimnazijalce u stvaranje ovog muzičkog albuma. Zadatak srednjoškolaca bio je da iskažu svoje mišljenje o ljubavi, sreći, politici, društvu, i drugim temama, nakon čega su njihove izjave dostavljene dramaturzima sa FDU i drugim tekstopiscima, koji su njihove reči pretočili u stihove.

Izvođači i muzičari koji su podržali ovu inicijativu su SevdahBABY i Djixx, Nuur, Omnibusi, Kenedi, Frka i Iskaz. Spot za prvi singl pod nazivom „Karta“ sa albuma, „Moj glas- moje oružje“, premijerno je emitovan na MTV-u, a album sa svih 6 pesama se može pronaći na internet stranici http://www.soundcloud.com

„Sama ideja je potekla od toga, što smo hteli da uključimo srednjoškolce u kulturni život, želeli smo na neki način da ih prodrmamo, da oni sami probude kritičko mišljenje. Shvatili smo da je muzika, veliki deo njihovog života i da oni zapravo žive vrednosti muzičara čiju muziku slušaju. Mi smo to promenili, na taj način, da muzičari zapravo izvode i govore vrednosti u koje veruju sami srednjoškolci. Srednjoškolci zaista misle svojom glavom, imaju realan pogled na svet i imaju razvijeno kritičko mišljenje, koliko god većina misli da to danas srednjoškolci nemaju", izjavila je Lana Kapor, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.