Komentara: 11
Pregleda: 6708

Gimnazijalci oduševljavaju publiku izvođenjem „Persijanaca“

14.05.2013. u 18:31h
Izvor: SuMedija
Nakon što su na sceni Dečjeg pozorišta oduševili Subotičane, učenici subotičke gimnazije „Svetozar Marković“, koji pohađaju istorijsku sekciju, su još bolje reakcije na izvođenje Eshilove tragedije „Persijanci“ doživeli u Kragujevcu, na 17. susretima dramskih sekcija gimnazija Srbije, na kojim je učestvovalo još 13 gimnazija iz Srbije.
Gimnazijalci oduševljavaju publiku izvođenjem „Persijanaca“

Osim što je predstava dobro prihvaćena od strane publike, žiri je Subotičanima dodelio i tri pojedinačne nagrade.

Reč je o delu, prvi put izvedenom 472. godine pre nove ere, koje opisuje dešavanja u Persiji, nakon poraza njihove flote i vojske od strane Grka u bici kod Salamine, u kojoj je i sam Eshil učestvovao. Nastavnica istorije iz subotičke gimnazije, Mira Štetić, naglasila je da je verno rekonstruisana antička drama.

- Ipak su glumci učesnici istorijske, a ne dramske sekcije, tako da nema mesta improvizaciji. Kostimi, hor i scena su potpuno u antičkom duhu, nema nikakvih aluzija na savremeno doba, ali smo ipak uspeli da pokupimo simpatije publike, što mi je jako drago – istakla je Mira Štetić, koja je dobila i pojedinačnu nagradu za kostim, dok je njen kolega, nastavnik fizike, Mirko Kiselički dobio nagradu za muziku. Učenik – glumac, Stefan Stojković, dobio je nagradu za scenski govor.

Gimnazijalci oduševljavaju publiku izvođenjem „Persijanaca“

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 6708
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.