Komentara: 0
Pregleda: 4459

Gerontološki nastavlja program pomoći i nege u kući

02.08.2011. u 19:41h
Izvor: RTV Yueco
Gerontološki nastavlja program pomoći i nege u kući

Gerontološki centar Subotica jedini u Srbiji pruža usluge pomoći i nege u kući u svih mesnim zajednicama, čime je obuhvaćeno preko 5.000 starijih sugrađana. Ovaj centar uspešno sprovodi četvrti po redu projekat javnih radova pomoći i nege u kući, gde je angažovano 65 negovateljica. Pored toga, u Gerontološkom centru vode pregovore sa pokrajinskim i republičkim organima vlasti kako bi ovi projekti bili nastavljeni čime niko kome je to potrebno neće ostati bez usluge pomoći i nege u kući.

Tereza Korom jedna je od 65 negovateljica angažovanih u Gerontološkom centru Subotica na projektu javnih radova pomoći i nege u kući. Koromova je po treći put angažovana na ovim poslovima, obilazi 12 porodica sa starim i nepokretnim licima u subotičkim domaćinstavima. Pored toga što je posao koji obavlja težak i fizički i psihički, volela bi da ostane anagažovana na ovom poslu i nakon završetka projekta.

Javni radovi, kao što je ovaj koji sprovodi Gerontološki centar, su jedan od 5 projekata u vrednosti od preko 15 miliona dinara preko kojih je u ovoj godini 101 nezaposleni Subotičanin pronašao posao, a sve u sklopu aktivnih mera zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje. U zadacima službe se nalazi i kontrola sprovođenja radova, što je bio povod posete domaćinstvu Eržebet i Feneca Besedeša.

Uslugama pomoći i nege u kući Gerontološkog centra pokrivene su gotovo sve mesne zajednice sa preko 5.000 subotičana u trećem dobu, kojima je ova usluga potrebna, što je jedinstveno u Srbiji. Javni radovi ove vrste se provode još od 2006. godine, ukupno četiri, a preko njih je u ovom centru stalno zaposlenje pronašlo 50 negovateljica.

Rukovodstvo Gerontološkog centra privodi kraju razgovore sa republičkim ministarstvom za socijalna pitanja kako bi kroz novi projekat širenja usluga socijalne zaštite, omogućili zapošljavanje 15 - 20 ljudi, čime ovaj centar ne bi ostavio nikoga na području Palića i Radanovca bez usluge pomoći i nege u kući. Postoji mogućnost da ovaj projekat bude nastavljen i preko poziva za javne radove od strane pokrajinske administracije, čime će biti obezbeđen kontinuitet pružanja usluge pomoći i nege u kući svim kojima je to potrebno.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4459
Povezane teme

gerontološki subotica

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

kućna nega

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.